Samantha-moeder-van-Noud-1200x1200.jpeg

Samantha is de moeder van Noud. Noud is al een aantal jaar in behandeling voor zowel zijn spraak- als taalontwikkeling. Hij is enorm gegroeid in zijn ontwikkeling en kan nu gezellig kletsen. Om jullie een idee te geven over de ervaringen van ouders, heb ik Samantha gevraagd om een stukje te schrijven over de behandelingen.

Samantha de moeder van Noud aan het woord…

Hallo iedereen, ik loop al twee jaar met Noud bij logopedie. Ik heb de praktijk in Hoogvliet een totale omtoveren zien begaan. De intake voor Noud heb ik nog bij de vorige logopedist gehad die uiteindelijk Logopedie Spraakmakend Hoogvliet werd (nu Logopediepraktijk Logocare). Toen wij daar voor de eerste keer binnen kwamen waren we totaal verrast hoe mooi het is geworden. Wij zijn begonnen bij Marcella en lopen nu al heel lang bij Lesley. Ik als mama zijnde van Noud ben heel tevreden. Lesley heeft veel geduld, want als toen peuter en nu kleuter is Noud niet altijd even makkelijk. Ze heeft veel geduld met hem. Nu in deze corona-tijd heeft de praktijk vrij snel gehandeld naar online logopedie. Ik kan alleen maar zeggen: top! En oh ja, we zijn ook regelmatig in de praktijk van Spijkenisse te vinden en daar is het ook een super sfeer.

Samenwerken met ouders

Net zoals bij Noud, gaat de spraak- en taalontwikkeling niet altijd vanzelf. In de praktijk kan door de gespecialiseerde logopedisten onderzoek gedaan worden. Indien nodig, zal er een behandelplan gestart worden in samenwerking met ouders. Ouders zijn onmisbaar tijdens de therapie. De oefeningen moeten namelijk thuis veelvuldig herhaald worden om een succesvolle therapie te hebben.

Logopedie

Twijfelt u over de spraak– en/of taalontwikkeling van uw kind? Neem contact op met Logocare en de logopedisten kunnen al uw vragen beantwoorden.


Week-van-hoogsensitiviteit.jpg

Maandag 15 juni t/m zondag 21 juni is het de week van hoogsensitiviteit. 20 jaar geleden was er nog maar weinig bekend over hoogsensitiviteit. De laatste jaren wordt er gelukkig steeds meer aandacht aan gegeven. Helaas bestaan er nog veel misverstanden over. Normaal gesproken zouden er een hele week diverse activiteiten aangeboden worden. Helaas is dit door COVID-19 niet mogelijk. Wij als logopedisten willen er wel graag aandacht aan geven aangezien we het in de praktijk regelmatig zien.

Wat is hoogsensitiviteit?

Een hooggevoelig persoon (HSP) is meer dan gemiddeld gevoelig voor prikkels. Het kan zowel bij kinderen als bij volwassenen voorkomen. Aangezien het nog niet heel lang bekend is, zullen veel volwassenen het niet vaak van zichzelf weten. Kenmerken voor volwassenen zijn bijvoorbeeld:

 • Moeite met veranderingen in de dagplanning;
 • Veel piekeren;
 • Sfeer in een ruimte aanvoelen.

Wanneer hoogsensitieve kinderen overprikkeld zijn, kunnen ze dat bijvoorbeeld uiten door woedeaanvallen of huilbuien. Kinderen kunnen zich ook helemaal terugtrekken. Je ziet vaak dat hoogsensitieve kinderen creatief kunnen denken en makkelijk informatie overzien. Als ze op school te veel prikkels ervaren, kunnen deze kwaliteiten helaas niet meer zichtbaar zijn. Enkele kenmerken zijn:

 • Gevoelig voor harde geluiden;
 • Eerst observeren, en dan pas doen;
 • Faalangst.

Wat kun je doen?

Ouders van hoogsensitieve kinderen kunnen zich vaak verloren voelen. Er is namelijk (nog) weinig begrip vanuit school. Er bestaan diverse therapieën voor ouders en kinderen. Het uiteindelijke doel is dat kinderen zelf kunnen omgaan met de hoogsensitiviteit.

Logopedie

De gespecialiseerde logopedisten van Logocare kunnen u helpen. Heeft u vragen? Neem dan contact op:


Telelogopedie-1200x675.jpg

Telelogopedie werkt! Op het moment van schrijven beginnen de logopedisten van Logocare aan week vier van online behandelen. Van niet technisch onderlegd, naar ware kenners op het gebied van Telelogopedie.

Het begin van Telelogopedie

18 maart 2020, een datum om nooit meer te vergeten. Dit was de dag dat de logopedisten van Logocare zijn gestart met Telelogopedie. Dit was een erg spannende dag, er waren nog veel vragen. Horen de cliënten ons wel? Komt de verbinding wel goed tot stand? Luisteren de cliënten een beetje? Welk materiaal kan je inzetten? Dit zijn nog maar enkele vragen waar wij mee geworsteld hebben. Toch kunnen we met trots zeggen: de eerste dag was een succes. We gingen vol moed verder met het online behandelen van onze cliënten. Het continueren van de kwalitatieve logopedische zorg staat bij Logocare namelijk voorop.

Het is niet altijd gemakkelijk

Het ging niet vanzelf, tegenslagen waren er ook volop. Aangezien heel Nederland thuis werkt, heeft het internet het zwaar te verduren. Het was soms niet mogelijk om een goede verbinding te hebben. Geen reden tot paniek, er lag een plan B en een plan C klaar! Eind week 3 konden we helaas geen gebruik meer maken van het online programma waarmee we gewerkt hebben. Achter de schermen werd gelijk hard gewerkt aan een oplossing. Vanaf week 4 werd er weer vol moed begonnen met een nieuw programma wat zelfs nog beter werkt.

Teamwork en betrokkenheid

Juist doordat we tegenslagen hebben gehad, zijn we als team sterker dan ooit van tevoren. We zijn goed op elkaar ingesteld en geven elkaar dagelijks motivatie, advies en natuurlijk complimenten. We werken ontzettend hard en zijn trots op onze cliënten (en ouders!) die goed meedoen tijdens de online behandelingen. De betrokkenheid is enorm vergroot van zowel de cliënten als de logopedisten in heel Nederland. Iedereen doet zijn of haar best om het beste uit deze situatie te halen.

Meer weten over online behandelingen: Telelogopedie?

Neem gerust contact op met de praktijk voor meer informatie.


Dag-van-de-stem.png

16 april 2020 Dag van de stemStem

Je neemt het vaak voor lief: je stem. Totdat je ineens last van je stem krijgt en wellicht niet meer kunt praten. Donderdag 16 april is het de dag van de stem. Op deze dag zijn wij bewust van de stem en erkennen wij de bijzonderheden van onze stem. Een feest voor de stem!

De stem in het dagelijks leven

Je gebruikt je stem elke dag. Iedereen herkent het wel, na een leuk feestje of concert heb je de volgende dag wel eens een schorre of hese stem. Dit is geen enkel probleem. Het kan echter ook voorkomen dat de stem blijvend klachten heeft. Voor veel Nederlanders is de stem onmisbaar voor het werk. Denk niet alleen aan zangers en zangeressen, maar bijvoorbeeld ook aan de receptionist, verkoopmedewerker, advocaat, leerkracht en natuurlijk de logopedist. Zonder stemklachten geef je misschien geen aandacht aan je stem, totdat er wel een klacht ontstaat. De stem kan ineens hees zijn, schor of zelfs helemaal wegvallen. 

Stemklachten

Stemklachten zijn divers, enkele voorbeelden:

 • Keelpijn;
 • vermoeid gevoel;
 • Het gevoel dat er ‘iets’ in je keel zit;
 • Heesheid 
 • Schorheid;
 • Geen stem meer hebben.

De klachten kunnen ontstaan door een (langdurig) verkeerd stemgebruik. Er kan echter ook sprake zijn van een organisch probleem, denk aan de knobbeltjes op de stembanden. Een langdurig verkeerd stemgebruik kan zelfs leiden tot een organisch probleem.

Logopedie helpt jou stem weer vooruit

Een logopedist kan hulp bieden bij stemklachten. Er bestaan diverse therapieën om stemklachten te verhelpen of verminderen. Een logopedist adviseert soms ook om verder onderzoek te laten doen bij de KNO-arts.

Heb je aanhoudende stemklachten en maak je je zorgen? Neem dan contact op met Logocare waar de logopedisten gespecialiseerd zijn in stemklachten. 

Wil je jezelf of je kind direct aanmelden? Gebruik ons aanmeldformulier.


Wereld-Autisme-Dag.jpg

Ruim 1 procent van de Nederlanders heeft autisme, dit zijn ongeveer 200.000 mensen. Het aantal mensen dat hiermee te maken heeft, is vele malen groter. Denk bijvoorbeeld aan: zorgverleners, broers, zussen en ouders. Wereld Autisme Dag is op 2 april. Deze dag maakt deel uit van de autismeweek. Dit jaar is het thema: Prikkels! Daarom nodigt de Nederlandse Vereniging van Autisme (NVA) iedereen uit om deze week/dag, hierbij stil te staan.

Wat is autisme?

Wereldwijd wordt er onderzoek gedaan naar autisme. Helaas is het nog steeds onbekend wat autisme nu precies is. Er is geen DNA-test of een bloedonderzoek mogelijk waarmee je dit kunt vaststellen. Op basis van gedragskenmerken kan er een diagnose worden gesteld. Autisme is een verzamelnaam voor gedragskenmerken. Op sociaal gebied ervaren mensen met autisme problemen. De meeste mensen met autisme hebben een normale of hoge intelligentie. Is autisme wel een stoornis? Mensen autisme hebben namelijke hele sterke eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan: analytisch denken, oog voor detail, eerlijkheid en loyaal.

Prikkels!

Mensen met autisme reageren vaak anders op prikkels dan mensen zonder autisme. Elke dag krijg je te maken met heel veel prikkels. Zoals:

 • Licht;
 • Geluid;
 • Beeld;
 • Geur;
 • Pijn;
 • Temperatuur.

De onderlinge verschillen zijn groot. De één zoekt juist prikkels op, terwijl de ander de prikkels juist wilt vermijden. Er zijn dus mensen met over- of onderprikkeling. Mensen met autisme zijn trouwens niet de enige mensen die hier problemen mee ervaren. Een niet-aangeboren hersenletsel, migraine, hoogbegaafdheid en dementie zijn ook diagnoses waarbij de prikkelverwerking anders kan verlopen.

Logopedie kan ondersteuning bieden bij autisme

Een logopedist kan hulp bieden bij bijvoorbeeld de communicatie. Een logopedist zal ook de omgeving begeleiden. We leggen bijvoorbeeld uit wat autisme precies is en hoe je ermee om kan gaan.

Benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Neem gerust contact op met de praktijk voor meer informatie.

Wil je je kind direct aanmelden? Gebruik ons aanmeldformulier.


Telelogopedie-maatregel-Coronavirus-COVID-19.jpg

Vanaf woensdag 18 maart zal Logocare overgaan op telelogopedie. Het Coronavirus verspreidt zich nog steeds. President Rutte heeft aangekondigd dat het nog een hele tijd gaat duren voordat we geen last meer hebben van het virus. Een van onze prioriteiten is om jou als cliënt/ouder/verzorger te beschermen. Er is door ons besloten om de behandelingen via telelogopedie voort te zetten.

Telelogopedie

De afgelopen dagen zijn we achter de schermen druk bezig geweest met het opzetten van telelogopedie. Op deze manier helpen we om de verspreiding van het virus te voorkomen. We zijn er trots op dat dit zo snel is gelukt. Hierdoor kunnen we onze cliënten toch op een veilige manier helpen. Wij hebben als team een protocol ontwikkeld waardoor we de logopedische zorg zo goed mogelijk blijven continueren. Op het moment van schrijven krijgen alle cliënten per e-mail een instructie over telelogopedie. Uiteraard zullen we iedereen hierin goed begeleiden. Telelogopedie wordt vergoed vanuit de zorgverzekeraar.

Richtlijnen

Wij houden het laatste nieuws over het Coronavirus nauwlettend in de gaten. Wanneer wij het bericht krijgen dat de situatie weer veilig genoeg is, zullen de behandelingen weer in de praktijk plaatsvinden. Je zal hiervan op de hoogte worden gesteld door je behandelend logopedist. Tot die tijd zal er gebruik gemaakt worden van telelogopedie. 

Voor ons als logopedisten is dit een spannende periode. Deze manier van logopedie geven is voor ons ook nieuw. We doen er alles aan om het soepel te laten verlopen. We zetten samen onze schouders eronder! Mocht er een vraag zijn, staan we je graag te woord. 

Bereikbaarheid

We zijn bereikbaar op de volgende telefoonnummers:

 

Uiteraard zijn we ook per e-mail bereikbaar:


Wereld-Downsyndroomdag.jpg

Zaterdag 21 maart is het Wereld Downsyndroomdag. Op deze dag zetten we de wereld Downsideup! Mensen met het Downsyndroom worden vandaag extra in het zonnetje gezet. In de praktijk behandelen wij regelmatig kinderen/jongeren met het Downsyndroom, voor ons is deze dag daarom ook erg speciaal.

Wat is het Downsyndroom

Het Downsyndroom ontstaat al vroeg in de zwangerschap, je wordt er dus mee geboren. Het is meestal niet erfelijk. Een andere naam is: trisomie 21. Iemand met het Downsyndroom heeft een chromosoom extra. Mensen met het Downsyndroom hebben een lichte tot ernstige verstandelijke beperking. Er zijn ook vaak lichamelijke beperkingen. Ieder kind is echter uniek, dus het is voor iedereen anders. In Nederland worden ongeveer 250 kinderen met het Downsyndroom geboren.

Logopedie en Downsyndroom

Het is belangrijk om zo snel mogelijk een logopedist in te schakelen. Hoe eerder we beginnen met oefenen, hoe gunstiger het is voor de spraak- en taalontwikkeling. Een logopedist kan al vroeg in de ontwikkeling worden ingezet. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij het drinken tijdens de borstvoeding en/of flesvoeding. Een kind met het Downsyndroom zal vaak later gaan beginnen met praten dan kinderen zonder een syndroom. Wij leren ouders/verzorgers en kinderen om te communiceren met gebaren (Nederlands met Gebaren) om vervolgens te beginnen met klanken, korte woordjes en zinnen. Er zal vaak gewerkt worden met de methode Leespraat. 

Kan jouw kind onze hulp gebruiken?

Benieuwd hoe wij jouw kind met Downsyndroom kunnen helpen? Neem dan contact op met Logcare.

Wil je je kind direct aanmelden? Gebruik ons aanmeldformulier.


Dag-van-de-logopedie-TOS.gif

Vrijdag 6 maart is het de dag van logopedie. Dit willen wij niet ongemerkt voorbij laten gaan. Het is een fantastisch beroep en dat willen wij graag onder de aandacht brengen. Dit jaar is het thema: taalontwikkelingsstoornis en de invloed op het lezen en schrijven.

Dag van de logopedie: taalontwikkelingsstoornis (TOS)

Een taalontwikkelingsstoornis (TOS) komt vaker voor dan je zou denken.  Ongeveer 7 procent van de kinderen op een basisschool heeft een TOS, dit zijn twee kinderen per klas. Een TOS komt zelfs vaker voor dan autisme. Jonge kinderen met een TOS begrijpen minder van de taal en zeggen vaak minder woorden dan leeftijdsgenoten. Ze hebben problemen bij het begrijpen/spreken, lezen en/of schrijven. Een TOS is erfelijk. Wanneer er dus taalproblemen in de familie voorkomen, is de kans op een TOS groter. De precieze oorzaak is helaas nog onbekend.

Een TOS is een onzichtbare handicap, aan de buitenkant is niks te zien. De intelligentie, het gehoor en de algemene ontwikkeling van het kind zijn normaal. Er is een relatie gevonden tussen een TOS en dyslexie. Wanneer het kind een lees- en spellingsprobleem heeft, is er een grote kans dat dit wordt veroorzaakt door de onderliggende taalvaardigheden. Kinderen met dyslexie en een TOS hebben therapie nodig waarin aandacht is voor de mondelinge en schriftelijke taal.

De logopedist levert een waardevolle bijdrage in het gehele proces en vroegtijdige onderkenning van een TOS. Het is erg belangrijk om een (vermoedelijke) TOS vroegtijdig te herkennen.

Ongerust?

Heb je twijfels over de taalontwikkeling van je kind? Bel dan naar logopediepraktijk Logocare voor meer advies:

Wil je je kind direct aanmelden? Gebruik ons aanmeldformulier.


Tablet-ter-ondersteuning-van-de-therapie-1200x1600.jpg

29 februari 2020 LogopedieTablet

Tegenwoordig zie je het steeds vaker, het gebruik van een tablet door kinderen. Kinderen werken hier graag mee om nieuwe dingen te leren. Ook wordt een tablet vaak ingezet bij behandelingen. Logopediepraktijk LogoCare wil niet achterblijven en gebruikt daarom ter ondersteuning van de therapie een tablet.

Een tablet is niet alleen leuk voor spelletjes, maar kan ook heel leerzaam zijn. De ontwikkeling van apps voor logopedie gaat erg snel. Hierdoor kunnen apps goed ingezet worden voor bijvoorbeeld: articulatie- en taalproblemen.

Waarom zetten wij een tablet in tijdens logopedie

Er zijn veel voordelen van het gebruik van een tablet. Ieder kind is uniek en leert op zijn of haar eigen manier. Er kan geleerd worden op vier verschillende manieren:

 • Kinetisch (gevoel);
 • Auditief (via het gehoor);
 • Visueel;
 • Digitaal.

Een tablet kan hier goed bij worden ingezet. Daarnaast werkt het vaak ook motiverend, kinderen halen er veel plezier uit. Het voelt laagdrempelig aan en kinderen zijn zich vaak onbewust van het feit dat ze huiswerk aan het maken zijn. Het huiswerk van logopedie is overzichtelijk en kan samen met ouders gedaan worden. Het is trouwens niet nodig om zelf een tablet te hebben, de oefeningen kunnen ook op een smartphone gedaan worden.

Zoals de titel al zegt, een tablet zal gebruikt worden ter ondersteuning van de behandeling. Het zal geen vervanging zijn van de oefeningen op papier. Een combinatie van beide is het beste voor het kind.

Vragen?

Heb je nog vragen over het gebruik van een tablet tijdens de therapie? Stel ze gerust aan een van onze logopedisten.


Therapiehond-Yentl.jpg

29 februari 2020 Therapiehond

Misschien heb je haar al ontmoet. Logopediepraktijk LogoCare heeft er een nieuwe collega bij: Yentl. Yentl is een Australian Labradoodle en zal in de toekomst opgeleid worden tot therapiehond.

Australian Labradoodle

Een Labradoodle is een zeer intelligente hond en is hierdoor goed op te leiden als therapiehond. Yentl is niet alleen heel slim, maar ook intuïtief, vriendelijk, loyaal en gek op kinderen. Bovendien is een Labradoodle hypoallergeen, dus ook de mensen die allergisch zijn voor honden kunnen met Yentl aan de slag.

Omdat Yentl nu nog een pup is, zal zij nog veel moeten leren. Ze zal moeten wennen aan de praktijkruimte, de kinderen/ouders die komen en nog veel meer. Het is natuurlijk erg spannend allemaal. Sinds februari is Yentl twee keer per week in de praktijk in Spijkenisse. Helpen jullie mee om Yentl een warm welkom te geven?

Wat doet een therapiehond?

Een therapiehond is een “gewone” hond met een speciale taak. Ze kan volwassenen, jongeren/ kinderen met uitdagingen, extra mentale steun, inzicht en motivatie geven. Hiervoor zal Yentl door Marcella voor worden opgeleid. Yentl zal in de toekomst ingezet kunnen worden bij bijvoorbeeld: faalangst, autisme, leesproblemen, syndroom van Down, PTSS, sensorische informatieverwerking en ADHD. Al decennia is bekend en wetenschappelijk bewezen, dat mensen minder stress hebben als er een hond in de buurt is. Kinderen durven zich meer open te stellen aan de hond.

Vragen?

We hopen dat we op deze manier een uitleg hebben gegeven over Yentl en het inzetten van een therapiehond. Mochten er nog vragen zijn, stel ze gerust. Dit kan telefonisch of stuur een mail naar Marcella Schrauwen-Kamp.

Lees hier meer over therapiehond Yentl de Australian Labradoodle.

 


Logopediepraktijk LogoCare is een moderne, innovatieve en frisse praktijk met vestigingen in Spijkenisse en Hoogvliet. Onze drie logopedisten hebben elk een eigen specialisatie: preverbale logopedie, logopedie bij het syndroom van Down, ondersteunende communicatie en sensorische informatieverwerking.

© 2020 Alle teksten en beelden zijn en blijven eigendom van Logopediepraktijk LogoCare Marcella Schrauwen-Kamp.