LOGOPEDIE VOOR KINDEREN MET SLIKSTOORNISSEN

Preverbale logopedie

Kinderen kunnen al op jonge leeftijd te maken krijgen met slikproblemen. Voor baby’s en jonge kinderen kan dit betekenen dat het eten en drinken lastiger wordt. Onze logopedisten bieden verschillende behandelingen voor kinderen met slikproblemen.

  • Heeft je kind moeite met drinken uit de borst of fles?
  • Vindt het eten van een lepel of drinken uit een beker lastig?
  • Lukt het kauwen niet?
  • Verslikt je kind zich vaak?

In deze gevallen kan er sprake zijn van een slikstoornis.Wat zijn slikstoornissen bij kinderen?

Kinderen die zich vaak verslikken, kunnen een slikstoornis hebben. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Zo zijn prematuur geboren kinderen in de eerste weken soms te zwak om te drinken. Kinderen met een syndroom hebben soms een tragere ontwikkeling, waardoor leren eten van een lepel of kauwen moeizamer gaat. Soms hebben kinderen moeite met zuigen, slikken of kauwen door een hersenbeschadiging of door een vervorming van de mond. De behandeling bij hele jonge kinderen wordt ‘preverbale logopedie’ of ‘prelogopedie’ genoemd.Dit zijn de gevolgen van slikstoornissen bij kinderen

Als jonge kinderen of baby’s moeite hebben met eten, drinken of slikken, kan het zijn dat ze sondevoeding nodig hebben. Hiermee krijgen ze voeding binnen via een slangetje in de neus. Zo zorgen we ervoor dat je kind genoeg voeding binnen krijgt. Met een sonde worden de risico’s van verkeerd slikken ook voorkomen.Hoe kan een logopedist helpen bij slikstoornissen bij kinderen?

Onze logopedisten geven preverbale logopedie altijd na een verwijzing van een arts. Die kijkt eerst of er medische problemen zijn die de moeilijkheden met slikken veroorzaken. Samen kijken we wat er aan de hand is en hoe je kind eet en drinkt. Soms moeten we aanvullende onderzoeken doen. We bepalen zo samen wat de behandeling wordt.

Voor de behandeling van kinderen met slikproblemen werken we vaak samen met kinderartsen of diëtisten. We onderzoeken samen wat de beste manier is om je kind te laten eten of drinken. Ook geven we advies over goede houdingen en technieken en de beste middelen, zoals flesjes, spenen of bekers.


Hoe helpt Marcella

Hulp nodig?

Vermoed je dat je kind last heeft van een slikstoornis? Of zou je graag meer willen weten over slikstoornissen bij kinderen? Onze logopedisten bekijken graag of er bij jouw kind inderdaad sprake is van een slikstoornis en hoe we je kunnen helpen.Verslikt je kind zich regelmatig?

Logopediepraktijk LogoCare is een moderne, innovatieve en frisse praktijk in Spijkenisse locatie de Zomertuinen. Onze drie logopedisten hebben elk een eigen specialisatie: preverbale logopedie, logopedie bij het syndroom van Down, ondersteunende communicatie en sensorische informatieverwerking.

© 2023 Alle teksten en beelden zijn en blijven eigendom van Logopediepraktijk LogoCare Marcella Schrauwen-Kamp.