LOGOPEDIE HELPT KINDEREN MET PROBLEMEN BIJ SENSORISCHE INFORMATIEVERWERKING

Sensorische informatieverwerking

Sommige kinderen vinden het moeilijker dan andere om prikkels te verwerken. Hun brein is iets minder georganiseerd. Dat kan zich op heel veel verschillende manieren uiten. Onze logopedisten helpen je graag bekijken of jouw kind moeite heeft met sensorische informatieverwerking en vertellen je wat we er aan kunnen doen.

  • Vindt jouw kind dat éne voedsel best wel spannend?
  • Merk je dat je kind heel heftig reageert op prikkels?
  • Voelt jouw kind minder dan je verwacht?

In deze gevallen kan er sprake zijn van sensorische informatieverwerking.



Wat is sensorische informatieverwerking?

Alle prikkels die we zien, horen, proeven, ruiken en voelen, worden door onze hersenen verwerkt. Ook ons lichaam geeft onze hersenen prikkels. Die helpen bijvoorbeeld voor een goed evenwicht en gevoel in spieren en gewrichten. Soms heeft je lijf moeite met het opmerken of reageren op prikkels of weet het even niet welke prikkels prioriteit krijgen.

Een kind met sensorische informatieverwerkingsproblemen heeft een minder georganiseerd brein. Omdat de samenhang tussen hersenen en gedrag heel sterk is, zal het gedrag ook minder georganiseerd zijn. Dat kan zich op verschillende manieren uiten.



Hoe herken ik of mijn kind moeite heeft met sensorische informatieverwerking?

Het is moeilijk om problemen met sensorische informatieverwerking te herkennen: elk kind reageert anders. Voor je kind kan dit betekenen dat het heftig reageert, terwijl het niet in gevaar is. De reactie op de prikkels is dan te sterk. Soms kunnen kinderen moeite hebben met het dragen van bepaalde stoffen. Of ze vinden het eng om te bewegen of voedsel met een bepaalde structuur te eten. Het kan juist ook zo zijn dat je kind prikkels niet goed waarneemt. Je kind reageert bijvoorbeeld niet als je de naam roept, ziet geen gevaar of wil overal aan voelen.



Hoe helpen onze logopedisten met sensorische informatieverwerking?

Als de verwerking van prikkels niet goed gaat, kan je kind verschillende problemen krijgen. Ook met luisteren en spreken, bijvoorbeeld. Als dat het geval is, kunnen onze logopedisten hierop inspelen. Ze combineren logopedie met sensorische informatietherapie in een behandeling.


Contact

Heb je vragen over sensorische informatieverwerking? Vraag je je af of jouw kind de prikkels die het krijgt wel goed verwerkt? Neem gerust contact met ons op. Onze logopedisten kijken graag met je wat het geval is en hoe we jullie kunnen helpen.


Sensorische informatieverwerking

Is het moeilijk voor je kind om prikkels te verwerken?

Logopediepraktijk LogoCare is een moderne, innovatieve en frisse praktijk in Spijkenisse locatie de Zomertuinen. Onze drie logopedisten hebben elk een eigen specialisatie: preverbale logopedie, logopedie bij het syndroom van Down, ondersteunende communicatie en sensorische informatieverwerking.

© 2023 Alle teksten en beelden zijn en blijven eigendom van Logopediepraktijk LogoCare Marcella Schrauwen-Kamp.