LOGOPEDIE BIJ STEMKLACHTEN

Stemklachten

Als je veel moet praten of zingen, kan dat leiden tot stemklachten. Intensief stemgebruik vermoeit de keel en de stembanden. Iedereen heeft wel eens last van zijn stem na een feestje of tijdens een verkoudheid. Blijven de klachten echter regelmatig terugkomen? Dan is het verstandig om een logopedist te raadplegen. Wij vertellen je hier welke stemklachten er zijn en hoe je dit kunt behandelen.

  • Heb je vaak keelpijn als je veel hebt gepraat?
  • Voelt je keel vermoeid of geïrriteerd aan?
  • Ben je vaak hees of schor of heb je soms helemaal geen stem?

Deze signalen kunnen duiden op stemproblemen.Wat zijn stemklachten?

We hebben allemaal wel eens last van onze stem als we veel gepraat of gezongen hebben. Maar als die klachten niet meer weg gaan of heel vaak terugkomen, spreken we over stemklachten. Vaak wordt je stem dan hees of schor of valt deze weg.

Meestal worden stemklachten veroorzaakt doordat je niet de juiste verhouding tussen stembelasting en stemrust hebt. Je stem heeft dan onvoldoende tijd om te herstellen. Vaak kunnen mensen met een spreekberoep of zangberoep sneller last krijgen van hun stem. Stemklachten gaan daarnaast vaak samen met andere aandoeningen zoals COPD, astma of hyperventilatie. Een KNO-arts kan kijken of een poliepje of stembandknobbeltjes de oorzaak kunnen zijn van je stemklachten.Hoe herken je stemklachten?

Stemklachten herken je aan de signalen die hierboven genoemd werden. Daarnaast kun je het gevoel hebben van een slijmpropje of kriebel in de keel die maar niet weg wil gaan. Ook kan je keel branderig, pijnlijk of dichtgesnoerd aanvoelen en geïrriteerd zijn. Van deze klachten kun je ook last hebben als je vaak je keel schraapt of kucht.


Hoe helpt Kayla Friskes

Hoe helpen onze logopedisten?

De logopedist begint met een  (stem)onderzoek. Als we inderdaad zien dat je stemklachten hebt, beginnen we met een behandelplan. Tijdens die behandeling werk je aan je lichaamshouding, je ademhaling (adembeweging en ademritme) en aan een ontspannen manier van stemgeven. Dit doen we aan de hand van verschillende technieken en oefeningen.

Ook kijken we hoe je je stem normaal gesproken gebruikt. Op basis daarvan geven we stembesparende adviezen op maat. Daarbij besteden we ook aandacht aan arbeidsomstandigheden als akoestiek en omgevingslawaai.

Met de oefeningen en adviezen kunnen je stem- en keelklachten helemaal verdwijnen.Neem contact op bij klachten met de stem

Heb je ook vaak last van je stem of komen je klachten heel vaak terug? Neem dan gerust contact op met onze logopedisten. We kijken graag met je mee wat de oorzaak is van je klachten en helpen je deze op te lossen!Is er sprake van stemklachten?

Logopediepraktijk LogoCare is een moderne, innovatieve en frisse praktijk in Spijkenisse locatie de Zomertuinen. Onze drie logopedisten hebben elk een eigen specialisatie: preverbale logopedie, logopedie bij het syndroom van Down, ondersteunende communicatie en sensorische informatieverwerking.

© 2023 Alle teksten en beelden zijn en blijven eigendom van Logopediepraktijk LogoCare Marcella Schrauwen-Kamp.