LOGOPEDIE HELPT JE VAN AFWIJKENDE MONDGEWOONTEN AF

Afwijkende mondgewoonten

Sommige kinderen slapen met de mond open, duimen of hebben een andere vorm van afwijkende mondgewoonten. Deze handelingen zijn vaak gewoonte, maar kunnen wel slecht zijn voor de vorm van het gebit, de gezondheid van je kind en hoe het spreekt. Gelukkig zijn er ook oplossingen voor. We vertellen je hier graag alles over.

  • Slaapt je kind vaak met de mond open?
  • Duimt je kind veel?
  • Slist het als het praat?
  • Of heeft het moeite met kauwen of slikken?

Dan kan er sprake zijn van afwijkende mondgewoonten.



Wat zijn afwijkende mondgewoonten?

Kinderen met afwijkende mondgewoonten, hebben vaak minder goede spierspanning in hun lippen en tong. Bij kinderen die duimen, zuigen op hun vingers of een speen gebruiken, kan de vorm van hun mond of gebit veranderen of ze kunnen anders gaan praten. Deze problemen kunnen ook een gevolg zijn van KNO-problemen. Ook kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking hebben vaak afwijkende mondgewoonten.



Hoe herken je afwijkende mondgewoonten?

Er zijn verschillende vormen van afwijkende mondgewoonten:

  • Sommige kinderen ademen door de mond of slapen met de mond open
  • Afwijkend slikken
  • Duimen, op vingers zuigen of spenen gebruiken
  • Kinderen met kunnen hierdoor vaker slissen
  • Je kind een smaller gebit dan je zou verwachten

Afwijkende mondgewoonten

Dit zijn gevolgen van afwijkende mondgewoonten

Door te duimen, vingerzuigen en of een speen te gebruiken, kan de vorm van de mond veranderen. Het gehemelte en tanden krijgen een andere vorm en de tong past simpelweg niet meer tegen het gehemelte. Hierdoor kan de mondmotoriek slap worden, en daardoor kan je kind weer verkeerd gaan slikken of gaan slissen. Kinderen die alleen door hun mond ademen, hebben een grote kans op terugkerende verkoudheid en oorontstekingen.


Zo helpen onze logopedisten

Als je kind verkeerd slikt, zogenaamd ‘open mondgedrag’ vertoont of duimt, dan kan oromyofunctionele therapie (OMFT) helpen. Hiermee oefenen we om de spieren in de mond goed te gebruiken. Doordat je kind verkeerde gewoonten afleert, kan het snel weer beter spreken. Ook de stand van de kaken en het gebit kan weer verbeteren. Als je kind door de mond ademt, richten we ons vooral op het sluiten van de lippen en het sterker maken van de mondspieren.

Kinderen die afwijkend slikken, helpen we voor of na het wisselen van de voortanden. Het  is goed om duimen voor het wisselen van voortanden af te wennen. Zo kan het de ontwikkeling van het nieuwe gebit niet in de weg staan.


Maak je je zorgen?

Wil je weten of jouw kind hier ook last van heeft? Onze logopedisten bekijken het graag met je en bespreken samen wat we er aan kunnen doen. Neem gerust contact op!


Hoe helpt Marcella

Heeft jouw kind een slappe mondmotoriek?

Logopediepraktijk LogoCare is een moderne, innovatieve en frisse praktijk in Spijkenisse locatie de Zomertuinen. Onze drie logopedisten hebben elk een eigen specialisatie: preverbale logopedie, logopedie bij het syndroom van Down, ondersteunende communicatie en sensorische informatieverwerking.

© 2023 Alle teksten en beelden zijn en blijven eigendom van Logopediepraktijk LogoCare Marcella Schrauwen-Kamp.