550x550.jpg

21 november 2020 LogopedieSpeen

‘Mijn kind heeft nog een speen, is dit erg?’

Dit is één van de veelgestelde vragen die onze logopedisten horen in de praktijk. Baby’s hebben van nature een zuigbehoefte, een speen is in het begin dus heel normaal. Na de eerste paar maanden is de zuigbehoefte echter veel minder en is de speen eigenlijk niet meer nodig. Het speenzuigen wordt dan meer een gewoonte. Het is belangrijk om de speen langzaam af te bouwen, het liefst vóór de eerste verjaardag.

Nadelen van te lang speen gebruik

Wanneer je kind te lang een speen gebruikt, zijn daar verschillende nadelen aan verbonden. Vooral voor de stand van het gebit en de spraakontwikkeling kan het nadelig zijn. De melktanden kunnen scheef doorkomen of scheef gaan staan. Vaak zien we ook slappe mond- en tongspieren omdat de mond vaak open staat en de tong laag in de mond ligt. Een gevolg hiervan is slissen. Daarnaast kunnen kinderen vaak verkouden zijn vanwege het mondademen.

Hoe pak je het aan?

De grote vraag is nu natuurlijk: hoe leer je de speen af? Zeker als je kind al ouder dan 1 jaar is, is het erg belangrijk om er zo snel mogelijk mee te beginnen.

Hieronder een aantal tips:

 • Kies een rustig moment. Wanneer het een onrustige periode is, gebruiken kinderen de speen juist als troost.
 • Spreek momenten af wanneer de speen nog wel ‘even’ gebruikt mag worden. Als laatste leer je de speen in de nacht af. 
 • Bedenk een afscheid voor de speen. Nu de feestdagen er weer aankomen kan je bijvoorbeeld zeggen dat Sint en Piet de speen meenemen in de zak naar Spanje. 
 • Geef een beloning. Zoals eerder is genoemd, wordt de speen vaak als troost gebruikt. Vervang de speen door iets anders en geef bijvoorbeeld een diploma als het is gelukt.

Het klinkt eenvoudig, maar de ervaring leert dat het moeilijk kan zijn. Geef niet op en zet door! Heb je hulp nodig of wil je graag meer advies?

Neem dan gerust contact op met de logopedisten van Logocare.


Wereldstotterdag.png

Sinds 1998 is het op 22 oktober Wereldstotterdag. Dit jaar zal de dag in het teken staan van jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Het zijn van een tiener brengt een hoop onzekerheden met zich mee, laat staan als je daarbij ook nog stottert. Vandaar de slogan: dare to be y-y-y-you, durf jezelf te zijn! Het Stotterfonds heeft dit jaar 7 tips geformuleerd om jongeren aan te moedigen om te zeggen wat ze denken.

Wat is stotteren?

Stotteren is niet-vloeiend spreken. Er zijn verschillende vormen van stotteren, bijvoorbeeld: herhalingen, verlengingen of blokkades van klanken. Stotteren is zichtbaar, maar ook onzichtbaar. Iemand die stottert kan woorden vermijden en dus niet zeggen wat hij of zij denkt. Er kan ook angst, verdriet of boosheid bij zijn. Stotteren komt bij 5 procent van de kinderen voor, bij ongeveer 1 procent is het stotteren blijvend. 

Wat is de oorzaak van stotteren?

Er wordt veel onderzoek naar stotteren gedaan. Er is helaas geen 1 specifieke oorzaak te noemen. Tijdens het praten gebruik je veel spieren, het is een ingewikkeld proces. Als er iets niet klopt in de timing of coördinatie, kan dit leiden tot stotteren. Daarnaast kan je er aanleg voor hebben, het kan erfelijk zijn. Er moet echter rekening gehouden wordt met veel aspecten, denk bijvoorbeeld aan het karakter of uitlokkende factoren zoals stress.

De 7 tips voor jongeren die stotteren

 • Vertel dat je stottert;
 • Zoek contact met anderen die stotteren;
 • Pieker je? Praat erover met iemand bij wie je je veilig voelt;
 • Durf te praten en doe het!
 • Weet wat stotteren is;
 • Vertel anderen hoe je wilt dat zij reageren;
 • Zeg wat je wilt, ook wanneer je stottert.

Logopedie en stotteren

Een logopedist zal eerst een uitgebreid onderzoek afnemen waarbij er gekeken wordt naar de zichtbare en onzichtbare symptomen van het stotteren. Vervolgens zal er een plan van aanpak gemaakt worden. Er kan ook gekozen worden om iemand door te sturen naar een stottertherapeut.

Heb je vragen gekregen of ben je benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Neem gerust contact op met de praktijk voor meer informatie.

Wil je jezelf of je kind direct aanmelden? Gebruik ons aanmeldformulier.


Wereld-TOS-dag.jpg

Een TOS staat voor taalontwikkelingsstoornis. Ongeveer 266.000 kinderen en jongeren hebben een TOS. Het herkennen hiervan is niet altijd makkelijk, omdat het bij iedereen anders kan zijn. 16 oktober 2020 is het wereld TOS dag.  

Wat is een TOS?

Iemand met een taalontwikkelingsstoornis heeft moeite met de taal. Het is een erfelijke neurobiologische ontwikkelingsstoornis. De precieze oorzaak van een TOS is helaas nog onbekend. Aan de buitenkant van iemand is verder niks te zien, het is dus een onzichtbare handicap. Er is niks aan de hand met de intelligentie, het gehoor en/of de algemene ontwikkeling van iemand met een TOS.

Hoe herken je een TOS?

De signalen van een taalontwikkelingsstoornis kunnen al op vroege leeftijd gezien worden. Denk aan:

 • Niet of zeer weinig brabbelen;
 • Weinig woorden kennen;
 • Het begrijpen van woorden of opdrachten is moeilijk;
 • Korte en onjuiste zinnen formuleren.

Het is echter belangrijk om te weten dat een taalprobleem ook andere oorzaken kan hebben. Een taalprobleem kan ook komen doordat er vanuit huis weinig taalstimulatie is geweest. Er kan ook sprake zijn van een ontwikkelingsachterstand, een spraakachterstand of een minder goed gehoor. Een logopedist kan in sommige daarom het advies geven om een algeheel ontwikkelingsonderzoek af te laten nemen. 

Gevolgen van een taalontwikkelingsstoornis

Iemand met een TOS heeft een verhoogd risico op sociale-, emotionele- of gedragsproblemen. De meeste kinderen kunnen hun hele leven last blijven houden van de taalproblemen. Het is daarom heel belangrijk om een TOS vroeg te signaleren zodat de taalgevoelige periode goed benut kan worden. De kans verbetering is dan erg groot. 

Logopedie bij LogoCare

Allereerst zal er een onderzoek plaatsvinden. Een logopedist kan daarna diverse therapieën inzetten om de taalontwikkeling zo goed mogelijk te stimuleren. De therapie is maatwerk en samenwerking met ouders is belangrijk. Er zal bijvoorbeeld gewerkt worden aan de woordenschat, het taalbegrip en zinsontwikkeling. 

Heb je vragen gekregen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact op met LogoCare:


Kinderboekenweek-2020-1200x675.jpg

Eén van de leukste weken van het jaar komt er weer aan! 30 september t/m 11 oktober is het Kinderboekenweek. Het thema van dit jaar is: ‘En toen?’. Dit jaar zullen boeken met geschiedenis de hoofdrol spelen. Denk aan spannende boeken over ridders of over de oorlogstijd. Kinderen zijn ontzettend nieuwsgierig en er is geen tijdmachine nodig om indrukwekkende verhalen over vroeger te beleven. Lezen is niet alleen leuk, maar ook belangrijk voor onder andere de taalontwikkeling.

Lezen en taalontwikkeling

Kinderen tussen de twee jaar en vijf jaar worden het meeste voorgelezen. Je kan echter al starten met voorlezen wanneer een baby nog maar 3 maanden oud is. Je start met het samen bekijken van plaatjes en het benoemen ervan. Vanaf de leeftijd van 9 maanden kan je korte verhaaltjes gaan vertellen. (Voor)lezen is belangrijk voor de taalontwikkeling. Kinderen leren veel nieuwe woorden in verschillende concepten. Daarnaast stimuleer je ook de concentratie van kinderen en niet onbelangrijk: de fantasie. De jaarlijkse Kinderboekenweek is de grootste campagne om kinderen aan het lezen te krijgen.

En toen?

Tijdens de Kinderboekenweek duiken we in de geschiedenis. Boeken brengen geschiedenis tot leven. Voor elke leeftijdscategorie zijn er boeken te vinden over de geschiedenis. Dit jaar zal de Kinderboekenweek op elke school tegelijk starten. Op 30 september vanaf 10 uur kan tijdens de feestelijke opening live meegekeken worden op: www.kinderboekenweek.nl. Mis het niet!

Inspiratie nodig? Dit zijn de thematitels van de Kinderboekenweek:

• Groep 1/2: Het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over de dino’s (Guido van Genechten).
• Groep 3/4: Verboden te vliegen (Martine Letterie & Rick de Haas).
• Groep 5/6: Buiten is het oorlog (Janny van der Molen & Martijn van der Linden).
• Groep 7/8: Nu is later vroeger (Joke van Leeuwen).

Wij hebben veel zin in de Kinderboekenweek, jij ook?

Heb je vragen gekregen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact op met LogoCare:


Week-van-de-Alfabetisering-laaggeletterdhied.jpg

2,5 miljoen volwassenen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen (laaggeletterdheid). Vaak zijn deze mensen ook digitaal minder bekwaam. Dit houdt in dat zij deze tekst niet makkelijk kunnen lezen. Laaggeletterde mensen schamen zich vaak en durven niet om hulp te vragen. Stichting Lezen zet zich van 9 tot en met 15 september in om laaggeletterdheid op de kaart te zetten.

Wat is laaggeletterdheid?

Mensen die laaggeletterd zijn, zijn geen analfabeten. Ze beheersen echter niet het eindniveau VMBO. Laaggeletterde mensen hebben bijvoorbeeld moeite met:

 • Straatnaamborden lezen;
 • Voorlezen aan kinderen;
 • Begrijpen van informatie over de zorg en gezondheid;
 • Reizen met het openbaar vervoer.

De gevolgen kunnen groot zijn. De zelfredzaamheid van laaggeletterde mensen is namelijk minder groot dan geletterde mensen. Het vinden van een baan is bijvoorbeeld moeilijk, maar ook het zoeken naar een huisarts is moeilijk.

Enkele feiten:

Wist je dat:

 • Laaggeletterdheid de maatschappij jaarlijks miljoenen euro’s kost?
 • 1 op de 10 kinderen het risico loopt om laaggeletterd te worden?
 • De rol van zorgverleners cruciaal is?

Taal maakt gezonder!

Een taalcursus van 5 maanden maakt al een enorm verschil. De deelnemers zijn meer taalvaardig en voelen zich fysiek en psychisch gezonder. Dit probleem moet dus niet onderschat worden. Wij als logopedisten weten hoe belangrijk taal is.

Logopedie en laaggeletterdheid

Een logopedist is belangrijk in het herkennen en signaleren van laaggeletterdheid. Een kind met een taalachterstand heeft namelijk niet altijd een taalontwikkelingsstoornis. Een tekort aan taalaanbod komt vaak voor bij kinderen met laaggeletterde ouders. 

Heb je vragen gekregen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact op met LogoCare:


Samantha-moeder-van-Noud-1200x1200.jpeg

Samantha is de moeder van Noud. Noud is al een aantal jaar in behandeling voor zowel zijn spraak- als taalontwikkeling. Hij is enorm gegroeid in zijn ontwikkeling en kan nu gezellig kletsen. Om jullie een idee te geven over de ervaringen van ouders, heb ik Samantha gevraagd om een stukje te schrijven over de behandelingen.

Samantha de moeder van Noud aan het woord…

Hallo iedereen, ik loop al twee jaar met Noud bij logopedie. Ik heb de praktijk in Hoogvliet een totale omtoveren zien begaan. De intake voor Noud heb ik nog bij de vorige logopedist gehad die uiteindelijk Logopedie Spraakmakend Hoogvliet werd (nu Logopediepraktijk Logocare). Toen wij daar voor de eerste keer binnen kwamen waren we totaal verrast hoe mooi het is geworden. Wij zijn begonnen bij Marcella en lopen nu al heel lang bij Lesley. Ik als mama zijnde van Noud ben heel tevreden. Lesley heeft veel geduld, want als toen peuter en nu kleuter is Noud niet altijd even makkelijk. Ze heeft veel geduld met hem. Nu in deze corona-tijd heeft de praktijk vrij snel gehandeld naar online logopedie. Ik kan alleen maar zeggen: top! En oh ja, we zijn ook regelmatig in de praktijk van Spijkenisse te vinden en daar is het ook een super sfeer.

Samenwerken met ouders

Net zoals bij Noud, gaat de spraak- en taalontwikkeling niet altijd vanzelf. In de praktijk kan door de gespecialiseerde logopedisten onderzoek gedaan worden. Indien nodig, zal er een behandelplan gestart worden in samenwerking met ouders. Ouders zijn onmisbaar tijdens de therapie. De oefeningen moeten namelijk thuis veelvuldig herhaald worden om een succesvolle therapie te hebben.

Logopedie

Twijfelt u over de spraak– en/of taalontwikkeling van uw kind? Neem contact op met Logocare en de logopedisten kunnen al uw vragen beantwoorden.


Week-van-hoogsensitiviteit.jpg

Maandag 15 juni t/m zondag 21 juni is het de week van hoogsensitiviteit. 20 jaar geleden was er nog maar weinig bekend over hoogsensitiviteit. De laatste jaren wordt er gelukkig steeds meer aandacht aan gegeven. Helaas bestaan er nog veel misverstanden over. Normaal gesproken zouden er een hele week diverse activiteiten aangeboden worden. Helaas is dit door COVID-19 niet mogelijk. Wij als logopedisten willen er wel graag aandacht aan geven aangezien we het in de praktijk regelmatig zien.

Wat is hoogsensitiviteit?

Een hooggevoelig persoon (HSP) is meer dan gemiddeld gevoelig voor prikkels. Het kan zowel bij kinderen als bij volwassenen voorkomen. Aangezien het nog niet heel lang bekend is, zullen veel volwassenen het niet vaak van zichzelf weten. Kenmerken voor volwassenen zijn bijvoorbeeld:

 • Moeite met veranderingen in de dagplanning;
 • Veel piekeren;
 • Sfeer in een ruimte aanvoelen.

Wanneer hoogsensitieve kinderen overprikkeld zijn, kunnen ze dat bijvoorbeeld uiten door woedeaanvallen of huilbuien. Kinderen kunnen zich ook helemaal terugtrekken. Je ziet vaak dat hoogsensitieve kinderen creatief kunnen denken en makkelijk informatie overzien. Als ze op school te veel prikkels ervaren, kunnen deze kwaliteiten helaas niet meer zichtbaar zijn. Enkele kenmerken zijn:

 • Gevoelig voor harde geluiden;
 • Eerst observeren, en dan pas doen;
 • Faalangst.

Wat kun je doen?

Ouders van hoogsensitieve kinderen kunnen zich vaak verloren voelen. Er is namelijk (nog) weinig begrip vanuit school. Er bestaan diverse therapieën voor ouders en kinderen. Het uiteindelijke doel is dat kinderen zelf kunnen omgaan met de hoogsensitiviteit.

Logopedie

De gespecialiseerde logopedisten van Logocare kunnen u helpen. Heeft u vragen? Neem dan contact op:


Telelogopedie-1200x675.jpg

Telelogopedie werkt! Op het moment van schrijven beginnen de logopedisten van Logocare aan week vier van online behandelen. Van niet technisch onderlegd, naar ware kenners op het gebied van Telelogopedie.

Het begin van Telelogopedie

18 maart 2020, een datum om nooit meer te vergeten. Dit was de dag dat de logopedisten van Logocare zijn gestart met Telelogopedie. Dit was een erg spannende dag, er waren nog veel vragen. Horen de cliënten ons wel? Komt de verbinding wel goed tot stand? Luisteren de cliënten een beetje? Welk materiaal kan je inzetten? Dit zijn nog maar enkele vragen waar wij mee geworsteld hebben. Toch kunnen we met trots zeggen: de eerste dag was een succes. We gingen vol moed verder met het online behandelen van onze cliënten. Het continueren van de kwalitatieve logopedische zorg staat bij Logocare namelijk voorop.

Het is niet altijd gemakkelijk

Het ging niet vanzelf, tegenslagen waren er ook volop. Aangezien heel Nederland thuis werkt, heeft het internet het zwaar te verduren. Het was soms niet mogelijk om een goede verbinding te hebben. Geen reden tot paniek, er lag een plan B en een plan C klaar! Eind week 3 konden we helaas geen gebruik meer maken van het online programma waarmee we gewerkt hebben. Achter de schermen werd gelijk hard gewerkt aan een oplossing. Vanaf week 4 werd er weer vol moed begonnen met een nieuw programma wat zelfs nog beter werkt.

Teamwork en betrokkenheid

Juist doordat we tegenslagen hebben gehad, zijn we als team sterker dan ooit van tevoren. We zijn goed op elkaar ingesteld en geven elkaar dagelijks motivatie, advies en natuurlijk complimenten. We werken ontzettend hard en zijn trots op onze cliënten (en ouders!) die goed meedoen tijdens de online behandelingen. De betrokkenheid is enorm vergroot van zowel de cliënten als de logopedisten in heel Nederland. Iedereen doet zijn of haar best om het beste uit deze situatie te halen.

Meer weten over online behandelingen: Telelogopedie?

Neem gerust contact op met de praktijk voor meer informatie.


Dag-van-de-stem.png

16 april 2020 Dag van de stemStem

Je neemt het vaak voor lief: je stem. Totdat je ineens last van je stem krijgt en wellicht niet meer kunt praten. Donderdag 16 april is het de dag van de stem. Op deze dag zijn wij bewust van de stem en erkennen wij de bijzonderheden van onze stem. Een feest voor de stem!

De stem in het dagelijks leven

Je gebruikt je stem elke dag. Iedereen herkent het wel, na een leuk feestje of concert heb je de volgende dag wel eens een schorre of hese stem. Dit is geen enkel probleem. Het kan echter ook voorkomen dat de stem blijvend klachten heeft. Voor veel Nederlanders is de stem onmisbaar voor het werk. Denk niet alleen aan zangers en zangeressen, maar bijvoorbeeld ook aan de receptionist, verkoopmedewerker, advocaat, leerkracht en natuurlijk de logopedist. Zonder stemklachten geef je misschien geen aandacht aan je stem, totdat er wel een klacht ontstaat. De stem kan ineens hees zijn, schor of zelfs helemaal wegvallen. 

Stemklachten

Stemklachten zijn divers, enkele voorbeelden:

 • Keelpijn;
 • vermoeid gevoel;
 • Het gevoel dat er ‘iets’ in je keel zit;
 • Heesheid 
 • Schorheid;
 • Geen stem meer hebben.

De klachten kunnen ontstaan door een (langdurig) verkeerd stemgebruik. Er kan echter ook sprake zijn van een organisch probleem, denk aan de knobbeltjes op de stembanden. Een langdurig verkeerd stemgebruik kan zelfs leiden tot een organisch probleem.

Logopedie helpt jou stem weer vooruit

Een logopedist kan hulp bieden bij stemklachten. Er bestaan diverse therapieën om stemklachten te verhelpen of verminderen. Een logopedist adviseert soms ook om verder onderzoek te laten doen bij de KNO-arts.

Heb je aanhoudende stemklachten en maak je je zorgen? Neem dan contact op met Logocare waar de logopedisten gespecialiseerd zijn in stemklachten. 

Wil je jezelf of je kind direct aanmelden? Gebruik ons aanmeldformulier.


Wereld-Autisme-Dag.jpg

Ruim 1 procent van de Nederlanders heeft autisme, dit zijn ongeveer 200.000 mensen. Het aantal mensen dat hiermee te maken heeft, is vele malen groter. Denk bijvoorbeeld aan: zorgverleners, broers, zussen en ouders. Wereld Autisme Dag is op 2 april. Deze dag maakt deel uit van de autismeweek. Dit jaar is het thema: Prikkels! Daarom nodigt de Nederlandse Vereniging van Autisme (NVA) iedereen uit om deze week/dag, hierbij stil te staan.

Wat is autisme?

Wereldwijd wordt er onderzoek gedaan naar autisme. Helaas is het nog steeds onbekend wat autisme nu precies is. Er is geen DNA-test of een bloedonderzoek mogelijk waarmee je dit kunt vaststellen. Op basis van gedragskenmerken kan er een diagnose worden gesteld. Autisme is een verzamelnaam voor gedragskenmerken. Op sociaal gebied ervaren mensen met autisme problemen. De meeste mensen met autisme hebben een normale of hoge intelligentie. Is autisme wel een stoornis? Mensen autisme hebben namelijke hele sterke eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan: analytisch denken, oog voor detail, eerlijkheid en loyaal.

Prikkels!

Mensen met autisme reageren vaak anders op prikkels dan mensen zonder autisme. Elke dag krijg je te maken met heel veel prikkels. Zoals:

 • Licht;
 • Geluid;
 • Beeld;
 • Geur;
 • Pijn;
 • Temperatuur.

De onderlinge verschillen zijn groot. De één zoekt juist prikkels op, terwijl de ander de prikkels juist wilt vermijden. Er zijn dus mensen met over- of onderprikkeling. Mensen met autisme zijn trouwens niet de enige mensen die hier problemen mee ervaren. Een niet-aangeboren hersenletsel, migraine, hoogbegaafdheid en dementie zijn ook diagnoses waarbij de prikkelverwerking anders kan verlopen.

Logopedie kan ondersteuning bieden bij autisme

Een logopedist kan hulp bieden bij bijvoorbeeld de communicatie. Een logopedist zal ook de omgeving begeleiden. We leggen bijvoorbeeld uit wat autisme precies is en hoe je ermee om kan gaan.

Benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Neem gerust contact op met de praktijk voor meer informatie.

Wil je je kind direct aanmelden? Gebruik ons aanmeldformulier.


Logopediepraktijk LogoCare is een moderne, innovatieve en frisse praktijk met vestigingen in Spijkenisse en Hoogvliet. Onze drie logopedisten hebben elk een eigen specialisatie: preverbale logopedie, logopedie bij het syndroom van Down, ondersteunende communicatie en sensorische informatieverwerking.

© 2021 Alle teksten en beelden zijn en blijven eigendom van Logopediepraktijk LogoCare Marcella Schrauwen-Kamp.