Foto-Kayla-e1633077419632.jpg

1 oktober 2021 Kayla FriskesLogopedie

Zoals in de vorige blog al is vermeld, bestaat ons team nu uit vier logopedisten. Dit vinden we natuurlijk heel leuk. Kayla werkt sinds een aantal maanden bij LogoCare, wellicht heb je haar al een keer gezien. Tijdens deze blog stelt zij zich voor.

Wie ben ik?

Hoi Allemaal! Ik ben Kayla en ik ben 29 jaar oud. Ik kom oorspronkelijk uit Spijkenisse, maar woon sinds een paar jaartjes samen met mijn man Stephan en zoontje Sheru in Geervliet. Op dit moment ben ik in verwachting van ons tweede kindje. In december 2021 verwachten wij onze dochter! Op woensdag en vrijdag ben ik aanwezig in de praktijk als all-round logopediste. 

Hobby’s van Kayla

Naast mijn werk als logopediste, vind ik het heerlijk om met mijn gezin bezig te zijn. In het weekend gaan we vaak samen op pad. De spontane uitjes vind ik vaak het leukste. Een strandwandeling, even de stad in, spontaan uit eten of vrienden op bezoek zijn dan ook niet weg te denken in de weekenden. Samen mooie dingen ontdekken en herinneringen maken.
Verder vind ik het leuk om te koken, ga ik zwemmen of hardlopen en kan ik me tussendoor verliezen in een goede Netflix-serie of een goed boek. 

Vragen?

Heb je vragen over de logopedische behandelingen? Neem gerust contact op met de praktijk voor meer informatie.

 

Wil je je kind direct aanmelden? Gebruik ons aanmeldformulier.


Even-voorstellen-Marcella-Schrauwen-Kamp.jpg

Het team van Logopedie LogoCare bestaat uit vier enthousiaste logopedisten: Marcella, Lindy, Lesley en Kayla. Op de website is veel te vinden over onze specialisaties, maar wie zijn wij eigenlijk? De komende blogs zullen we onszelf één voor één voorstellen. Deze maand zal Marcella haarzelf voorstellen.

Wie ben ik?

Hoi allemaal! Ik ben Marcella en ik ben 35 jaar oud. Ik ben zowel logopedist als praktijkhouder bij Logopedie LogoCare. Samen met mijn man Michaël, dochter Mirthe en labradoodle Yentl woon ik iets meer dan een jaar in het dorpje Zuidland. Heel iets anders dan Spijkenisse waar we eerst woonden, maar we vinden het er heerlijk!

Hobby’s van Marcella

In mijn vrije tijd ga ik graag met mijn gezin op pad. Of het nou een dagje shoppen is of naar het strand gaan met Yentl, het maakt me niet zoveel uit, als we maar met elkaar zijn. Doordeweeks hebben we een vol leven. Ons weekend staat dan ook echt voor quality time met elkaar.

Zelf houd ik erg van series kijken. Ik heb nog geen aflevering van Grey’s Anatomy gemist.  Mijn guilty pleasure is het kijken van Nederlanse romcoms. Gezellig bijkletsen met vriendinnen staat ook hoog op mijn lijstje. Heerlijk even kletsen over alles wat je meemaakt.

Ons favoriete vakantieland is Italië. Het eten, het weer, het landschap, de mensen… We houden ervan! Rome, Toscane, Gardameer we hebben het allemaal gezien. Hoog op ons lijstje staan de Italiaanse eilanden. Onze droom is een eigen huis in de Toscaanse heuvels, waar we oud en gerimpeld een wijntje onder de olijfbomen kunnen drinken. 

Verassing

We hebben leuk nieuws! Ons team is uitgebreid met een nieuwe logopedist: Kayla Friskes. Binnenkort zal Kayla haarzelf voorstellen in de volgende blog.

Heb je vragen over de logopedische behandelingen? Neem gerust contact op met de praktijk voor meer informatie.

 

Wil je je kind direct aanmelden? Gebruik ons aanmeldformulier.


Even-voorstellen-Lindy-Roberto-1200x900.jpg

25 april 2021 Lindy BroosLogopedie

Het team van Logopedie LogoCare bestaat uit drie enthousiaste logopedisten: Marcella, Lindy en Lesley. Op de website is veel te vinden over onze specialisaties, maar wie zijn wij eigenlijk? De komende blogs zullen we onszelf één voor één voorstellen. Deze maand zal Lindy haarzelf voorstellen.

Wie ben ik?

Hoi! Ik ben Lindy en ik ben 29 jaar oud. Ik woon samen met mijn vriend Roberto en onze twee Britse Korthaar katten Jacky en Denzel in Waterland. We hebben hele lieve vrienden en familie om ons heen, waar we graag leuke dingen mee doen. 

Hobby’s van Lindy

In mijn vrije tijd houd ik me graag bezig met koken. Op vrije dagen neem ik hier meer tijd voor en probeer ik nieuwe recepten uit. Daarnaast houd ik ook van sporten, spinnen en hardlopen zijn mijn favoriet. En als het slecht weer is, kan ik mezelf helemaal storten op een Jan van Haasteren puzzel. Ik houd van mijn werk, maar ik ga ook graag op vakantie. Een rondreis maken door Amerika is een grote droom van ons! We zijn al eens naar New York geweest en dat vonden we fantastisch. Van de foto’s maak ik graag mooie fotoboeken, dat is echt een hobby van mij. Naast het dromen over reizen zijn we flink aan het sparen om een koophuis te kopen en ook zouden we graag op een dag een gezin stichten. Tot snel in de praktijk!

Volgende keer

Volgende maand is het de beurt aan Marcella en kunnen jullie haar beter leren kennen. 

 

Heb je vragen over de logopedische behandelingen? Neem gerust contact op met de praktijk voor meer informatie.

 

Wil je je kind direct aanmelden? Gebruik ons aanmeldformulier.


Even-voorstellen-Lesley-van-Delden-1200x900.jpg

Het team van Logopedie LogoCare bestaat uit drie enthousiaste logopedisten: Marcella, Lindy en Lesley. Op de website is veel te vinden over onze specialisaties, maar wie zijn wij eigenlijk? De komende blogs zullen we onszelf één voor één voorstellen. Deze maand zal ik mijzelf voorstellen. 

Wie ben ik?

Ik ben Lesley en ik ben 26 jaar oud. Ik woon samen met mijn vriend Rune in het mooie Maassluis en we hebben een lieve kat Nelson. Op dit moment wonen wij in een appartement en is ons nieuwbouwhuis in aanbouw, heel spannend! We hopen eind dit jaar te verhuizen. Ik werk vier dagen in de week in de praktijk en op vrijdag werk ik achter de schermen, ik schrijf bijvoorbeeld de blogs voor de website.

Hobby’s van Lesley

In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om lekker te bakken of te koken. Daarnaast vind ik hardlopen erg leuk en train ik minimaal drie keer per week. Ik hoop dit jaar de halve marathon te gaan lopen. Uiteraard is ontspanning ook belangrijk en kan ik mezelf uren verliezen in een goed boek of een leuke serie. Ik hoop dat we snel weer op reis mogen gaan, want Rune en ik willen samen nog veel gaan ontdekken van de wereld. In deze tijd zijn we vaak aan het wandelen en ontdekken we mooie stukjes Nederland. Tot slot vind ik het leuk om mijn tijd door te brengen samen met mijn familie en vrienden.

Volgende keer

Volgende maand geef ik het stokje door aan Lindy en kunnen jullie haar beter leren kennen.

 

Heb je vragen over de logopedische behandelingen? Neem gerust contact op met de praktijk voor meer informatie.

 

Wil je je kind direct aanmelden? Gebruik ons aanmeldformulier.


Themas-lente.jpg

3 maart 2021 LogopedieThema's

Na een paar heerlijke dagen sneeuw- en ijspret, begint de lente zich steeds meer te laten zien. De bloemen beginnen weer te groeien en de baby dieren laten zich voorzichtig zien. Als logopedisten spelen we hier graag op in en staan onze behandelingen in het teken van de lente. Benieuwd hoe we dit doen? Lees dan zeker verder!

Thema’s

Het hele jaar door werken de logopedisten van LogoCare met thema’s. Het werken met thema’s is niet alleen leuk, er zit ook een gedachte achter. Thema’s zijn overzichtelijk voor kinderen en de thema’s sluiten aan bij wat er op dat moment belangrijk is. Het is bijvoorbeeld niet zinvol om te leren wat een sneeuwpop is als het zomer is. Vaak proberen wij aan te sluiten bij de thema’s op school. Uiteraard vragen we ook aan ouders wat zij belangrijke thema’s vinden.

Materiaal

De praktijk is goed gevuld met het leukste materiaal over veel verschillende thema’s. De logopedisten werken met thema mappen, maar ook met concreet materiaal. Het thema wat op dit moment centraal staat is uiteraard winter en alles wat daarbij komt kijken. In de praktijk is niet alleen het materiaal afgestemd, maar de kamers zijn ook rijkelijk versierd.

Behandeling

Er worden niet alleen nieuwe woorden aangeleerd, de thema’s worden bij diverse behandeldoelen gebruikt. Denk bijvoorbeeld ook aan articulatie, begrijpend lezen en zinsontwikkeling. Uiteraard houden de logopedisten rekening met de geloofsovertuigingen van onze cliënten rondom de feestdagen, zoals Pasen. 

Wil je meer weten over het werken met thema’s?

Neem gerust contact op met de praktijk voor meer informatie.


550x550.jpg

21 november 2020 LogopedieSpeen

‘Mijn kind heeft nog een speen, is dit erg?’

Dit is één van de veelgestelde vragen die onze logopedisten horen in de praktijk. Baby’s hebben van nature een zuigbehoefte, een speen is in het begin dus heel normaal. Na de eerste paar maanden is de zuigbehoefte echter veel minder en is de speen eigenlijk niet meer nodig. Het speenzuigen wordt dan meer een gewoonte. Het is belangrijk om de speen langzaam af te bouwen, het liefst vóór de eerste verjaardag.

Nadelen van te lang speen gebruik

Wanneer je kind te lang een speen gebruikt, zijn daar verschillende nadelen aan verbonden. Vooral voor de stand van het gebit en de spraakontwikkeling kan het nadelig zijn. De melktanden kunnen scheef doorkomen of scheef gaan staan. Vaak zien we ook slappe mond- en tongspieren omdat de mond vaak open staat en de tong laag in de mond ligt. Een gevolg hiervan is slissen. Daarnaast kunnen kinderen vaak verkouden zijn vanwege het mondademen.

Hoe pak je het aan?

De grote vraag is nu natuurlijk: hoe leer je de speen af? Zeker als je kind al ouder dan 1 jaar is, is het erg belangrijk om er zo snel mogelijk mee te beginnen.

Hieronder een aantal tips:

  • Kies een rustig moment. Wanneer het een onrustige periode is, gebruiken kinderen de speen juist als troost.
  • Spreek momenten af wanneer de speen nog wel ‘even’ gebruikt mag worden. Als laatste leer je de speen in de nacht af. 
  • Bedenk een afscheid voor de speen. Nu de feestdagen er weer aankomen kan je bijvoorbeeld zeggen dat Sint en Piet de speen meenemen in de zak naar Spanje. 
  • Geef een beloning. Zoals eerder is genoemd, wordt de speen vaak als troost gebruikt. Vervang de speen door iets anders en geef bijvoorbeeld een diploma als het is gelukt.

Het klinkt eenvoudig, maar de ervaring leert dat het moeilijk kan zijn. Geef niet op en zet door! Heb je hulp nodig of wil je graag meer advies?

Neem dan gerust contact op met de logopedisten van Logocare.


Wereldstotterdag.png

Sinds 1998 is het op 22 oktober Wereldstotterdag. Dit jaar zal de dag in het teken staan van jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Het zijn van een tiener brengt een hoop onzekerheden met zich mee, laat staan als je daarbij ook nog stottert. Vandaar de slogan: dare to be y-y-y-you, durf jezelf te zijn! Het Stotterfonds heeft dit jaar 7 tips geformuleerd om jongeren aan te moedigen om te zeggen wat ze denken.

Wat is stotteren?

Stotteren is niet-vloeiend spreken. Er zijn verschillende vormen van stotteren, bijvoorbeeld: herhalingen, verlengingen of blokkades van klanken. Stotteren is zichtbaar, maar ook onzichtbaar. Iemand die stottert kan woorden vermijden en dus niet zeggen wat hij of zij denkt. Er kan ook angst, verdriet of boosheid bij zijn. Stotteren komt bij 5 procent van de kinderen voor, bij ongeveer 1 procent is het stotteren blijvend. 

Wat is de oorzaak van stotteren?

Er wordt veel onderzoek naar stotteren gedaan. Er is helaas geen 1 specifieke oorzaak te noemen. Tijdens het praten gebruik je veel spieren, het is een ingewikkeld proces. Als er iets niet klopt in de timing of coördinatie, kan dit leiden tot stotteren. Daarnaast kan je er aanleg voor hebben, het kan erfelijk zijn. Er moet echter rekening gehouden wordt met veel aspecten, denk bijvoorbeeld aan het karakter of uitlokkende factoren zoals stress.

De 7 tips voor jongeren die stotteren

  • Vertel dat je stottert;
  • Zoek contact met anderen die stotteren;
  • Pieker je? Praat erover met iemand bij wie je je veilig voelt;
  • Durf te praten en doe het!
  • Weet wat stotteren is;
  • Vertel anderen hoe je wilt dat zij reageren;
  • Zeg wat je wilt, ook wanneer je stottert.

Logopedie en stotteren

Een logopedist zal eerst een uitgebreid onderzoek afnemen waarbij er gekeken wordt naar de zichtbare en onzichtbare symptomen van het stotteren. Vervolgens zal er een plan van aanpak gemaakt worden. Er kan ook gekozen worden om iemand door te sturen naar een stottertherapeut.

Heb je vragen gekregen of ben je benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Neem gerust contact op met de praktijk voor meer informatie.

Wil je jezelf of je kind direct aanmelden? Gebruik ons aanmeldformulier.


Wereld-TOS-dag.jpg

Een TOS staat voor taalontwikkelingsstoornis. Ongeveer 266.000 kinderen en jongeren hebben een TOS. Het herkennen hiervan is niet altijd makkelijk, omdat het bij iedereen anders kan zijn. 16 oktober 2020 is het wereld TOS dag.  

Wat is een TOS?

Iemand met een taalontwikkelingsstoornis heeft moeite met de taal. Het is een erfelijke neurobiologische ontwikkelingsstoornis. De precieze oorzaak van een TOS is helaas nog onbekend. Aan de buitenkant van iemand is verder niks te zien, het is dus een onzichtbare handicap. Er is niks aan de hand met de intelligentie, het gehoor en/of de algemene ontwikkeling van iemand met een TOS.

Hoe herken je een TOS?

De signalen van een taalontwikkelingsstoornis kunnen al op vroege leeftijd gezien worden. Denk aan:

  • Niet of zeer weinig brabbelen;
  • Weinig woorden kennen;
  • Het begrijpen van woorden of opdrachten is moeilijk;
  • Korte en onjuiste zinnen formuleren.

Het is echter belangrijk om te weten dat een taalprobleem ook andere oorzaken kan hebben. Een taalprobleem kan ook komen doordat er vanuit huis weinig taalstimulatie is geweest. Er kan ook sprake zijn van een ontwikkelingsachterstand, een spraakachterstand of een minder goed gehoor. Een logopedist kan in sommige daarom het advies geven om een algeheel ontwikkelingsonderzoek af te laten nemen. 

Gevolgen van een taalontwikkelingsstoornis

Iemand met een TOS heeft een verhoogd risico op sociale-, emotionele- of gedragsproblemen. De meeste kinderen kunnen hun hele leven last blijven houden van de taalproblemen. Het is daarom heel belangrijk om een TOS vroeg te signaleren zodat de taalgevoelige periode goed benut kan worden. De kans verbetering is dan erg groot. 

Logopedie bij LogoCare

Allereerst zal er een onderzoek plaatsvinden. Een logopedist kan daarna diverse therapieën inzetten om de taalontwikkeling zo goed mogelijk te stimuleren. De therapie is maatwerk en samenwerking met ouders is belangrijk. Er zal bijvoorbeeld gewerkt worden aan de woordenschat, het taalbegrip en zinsontwikkeling. 

Heb je vragen gekregen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact op met LogoCare:


Kinderboekenweek-2020-1200x675.jpg

Eén van de leukste weken van het jaar komt er weer aan! 30 september t/m 11 oktober is het Kinderboekenweek. Het thema van dit jaar is: ‘En toen?’. Dit jaar zullen boeken met geschiedenis de hoofdrol spelen. Denk aan spannende boeken over ridders of over de oorlogstijd. Kinderen zijn ontzettend nieuwsgierig en er is geen tijdmachine nodig om indrukwekkende verhalen over vroeger te beleven. Lezen is niet alleen leuk, maar ook belangrijk voor onder andere de taalontwikkeling.

Lezen en taalontwikkeling

Kinderen tussen de twee jaar en vijf jaar worden het meeste voorgelezen. Je kan echter al starten met voorlezen wanneer een baby nog maar 3 maanden oud is. Je start met het samen bekijken van plaatjes en het benoemen ervan. Vanaf de leeftijd van 9 maanden kan je korte verhaaltjes gaan vertellen. (Voor)lezen is belangrijk voor de taalontwikkeling. Kinderen leren veel nieuwe woorden in verschillende concepten. Daarnaast stimuleer je ook de concentratie van kinderen en niet onbelangrijk: de fantasie. De jaarlijkse Kinderboekenweek is de grootste campagne om kinderen aan het lezen te krijgen.

En toen?

Tijdens de Kinderboekenweek duiken we in de geschiedenis. Boeken brengen geschiedenis tot leven. Voor elke leeftijdscategorie zijn er boeken te vinden over de geschiedenis. Dit jaar zal de Kinderboekenweek op elke school tegelijk starten. Op 30 september vanaf 10 uur kan tijdens de feestelijke opening live meegekeken worden op: www.kinderboekenweek.nl. Mis het niet!

Inspiratie nodig? Dit zijn de thematitels van de Kinderboekenweek:

• Groep 1/2: Het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over de dino’s (Guido van Genechten).
• Groep 3/4: Verboden te vliegen (Martine Letterie & Rick de Haas).
• Groep 5/6: Buiten is het oorlog (Janny van der Molen & Martijn van der Linden).
• Groep 7/8: Nu is later vroeger (Joke van Leeuwen).

Wij hebben veel zin in de Kinderboekenweek, jij ook?

Heb je vragen gekregen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact op met LogoCare:


Week-van-de-Alfabetisering-laaggeletterdhied.jpg

2,5 miljoen volwassenen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen (laaggeletterdheid). Vaak zijn deze mensen ook digitaal minder bekwaam. Dit houdt in dat zij deze tekst niet makkelijk kunnen lezen. Laaggeletterde mensen schamen zich vaak en durven niet om hulp te vragen. Stichting Lezen zet zich van 9 tot en met 15 september in om laaggeletterdheid op de kaart te zetten.

Wat is laaggeletterdheid?

Mensen die laaggeletterd zijn, zijn geen analfabeten. Ze beheersen echter niet het eindniveau VMBO. Laaggeletterde mensen hebben bijvoorbeeld moeite met:

  • Straatnaamborden lezen;
  • Voorlezen aan kinderen;
  • Begrijpen van informatie over de zorg en gezondheid;
  • Reizen met het openbaar vervoer.

De gevolgen kunnen groot zijn. De zelfredzaamheid van laaggeletterde mensen is namelijk minder groot dan geletterde mensen. Het vinden van een baan is bijvoorbeeld moeilijk, maar ook het zoeken naar een huisarts is moeilijk.

Enkele feiten:

Wist je dat:

  • Laaggeletterdheid de maatschappij jaarlijks miljoenen euro’s kost?
  • 1 op de 10 kinderen het risico loopt om laaggeletterd te worden?
  • De rol van zorgverleners cruciaal is?

Taal maakt gezonder!

Een taalcursus van 5 maanden maakt al een enorm verschil. De deelnemers zijn meer taalvaardig en voelen zich fysiek en psychisch gezonder. Dit probleem moet dus niet onderschat worden. Wij als logopedisten weten hoe belangrijk taal is.

Logopedie en laaggeletterdheid

Een logopedist is belangrijk in het herkennen en signaleren van laaggeletterdheid. Een kind met een taalachterstand heeft namelijk niet altijd een taalontwikkelingsstoornis. Een tekort aan taalaanbod komt vaak voor bij kinderen met laaggeletterde ouders. 

Heb je vragen gekregen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact op met LogoCare:


Logopediepraktijk LogoCare is een moderne, innovatieve en frisse praktijk in Spijkenisse locatie de Zomertuinen. Onze drie logopedisten hebben elk een eigen specialisatie: preverbale logopedie, logopedie bij het syndroom van Down, ondersteunende communicatie en sensorische informatieverwerking.

© 2024 Alle teksten en beelden zijn en blijven eigendom van Logopediepraktijk LogoCare Marcella Schrauwen-Kamp.