Kinderboekenweek 2020

22 september 2020
Kinderboekenweek-2020-1200x675.jpg

Eén van de leukste weken van het jaar komt er weer aan! 30 september t/m 11 oktober is het Kinderboekenweek. Het thema van dit jaar is: ‘En toen?’. Dit jaar zullen boeken met geschiedenis de hoofdrol spelen. Denk aan spannende boeken over ridders of over de oorlogstijd. Kinderen zijn ontzettend nieuwsgierig en er is geen tijdmachine nodig om indrukwekkende verhalen over vroeger te beleven. Lezen is niet alleen leuk, maar ook belangrijk voor onder andere de taalontwikkeling.

Lezen en taalontwikkeling

Kinderen tussen de twee jaar en vijf jaar worden het meeste voorgelezen. Je kan echter al starten met voorlezen wanneer een baby nog maar 3 maanden oud is. Je start met het samen bekijken van plaatjes en het benoemen ervan. Vanaf de leeftijd van 9 maanden kan je korte verhaaltjes gaan vertellen. (Voor)lezen is belangrijk voor de taalontwikkeling. Kinderen leren veel nieuwe woorden in verschillende concepten. Daarnaast stimuleer je ook de concentratie van kinderen en niet onbelangrijk: de fantasie. De jaarlijkse Kinderboekenweek is de grootste campagne om kinderen aan het lezen te krijgen.

En toen?

Tijdens de Kinderboekenweek duiken we in de geschiedenis. Boeken brengen geschiedenis tot leven. Voor elke leeftijdscategorie zijn er boeken te vinden over de geschiedenis. Dit jaar zal de Kinderboekenweek op elke school tegelijk starten. Op 30 september vanaf 10 uur kan tijdens de feestelijke opening live meegekeken worden op: www.kinderboekenweek.nl. Mis het niet!

Inspiratie nodig? Dit zijn de thematitels van de Kinderboekenweek:

• Groep 1/2: Het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over de dino’s (Guido van Genechten).
• Groep 3/4: Verboden te vliegen (Martine Letterie & Rick de Haas).
• Groep 5/6: Buiten is het oorlog (Janny van der Molen & Martijn van der Linden).
• Groep 7/8: Nu is later vroeger (Joke van Leeuwen).

Wij hebben veel zin in de Kinderboekenweek, jij ook?

Heb je vragen gekregen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact op met LogoCare:

Lesley van Delden

Allround logopedist bij logopediepraktijk LogoCare, locaties Spijkenisse de Zomertuinen en Medisch Centrum Stelle Hoogvliet.

Logopediepraktijk LogoCare is een moderne, innovatieve en frisse praktijk in Spijkenisse locatie de Zomertuinen. Onze drie logopedisten hebben elk een eigen specialisatie: preverbale logopedie, logopedie bij het syndroom van Down, ondersteunende communicatie en sensorische informatieverwerking.

© 2023 Alle teksten en beelden zijn en blijven eigendom van Logopediepraktijk LogoCare Marcella Schrauwen-Kamp.