LOGOPEDIE VOOR KINDEREN MET DOWNSYNDROOM

Logopedie bij Downsyndroom

Elk kind met Downsyndroom is anders. Sommige kinderen functioneren met weinig beperkingen. Er zijn ook kinderen die wel veel begeleiding nodig hebben. Vrijwel alle kinderen met Downsyndroom hebben baat bij begeleiding van een logopedist. Veel kinderen kunnen namelijk wel wat hulp bij hun spraakontwikkeling gebruiken. Ook kan logopedie nodig zijn om te oefenen met slikken. Wij verzorgen logopedie voor kinderen met Downsyndroom.Logopedie voor kinderen met Downsyndroom: hoe eerder hoe beter

Het is belangrijk om zo snel mogelijk een logopedist in te schakelen als je kind Downsyndroom heeft. Hoe eerder we beginnen met oefenen, hoe gunstiger dat is voor de taal-en spraakontwikkeling. Door de spieren al in de babytijd te trainen, leggen we een goede bodem voor de ontwikkeling van taal en spraak. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat een kind zo snel mogelijk op een goede manier leert om zijn tong te gebruiken. Niet alleen voor het eten en drinken, maar uiteindelijk ook voor de ontwikkeling van spraak.Andere manieren om kinderen te helpen

Om je kind te helpen bij de spraak-en klankontwikkeling werken we met gebaren en Leespraat, maar ook met klankgebaren. Ook werken we met de PROMPT methode: we stimuleren kinderen hiermee om de juiste spieren in hun gezicht te gebruiken. Door je kind in het gezicht aan te raken, laten onze logopedisten je kind voelen hoe ze moeten spreken. Met deze methode willen we je kind controle geven over het kaakgewricht.Hoe helpen onze logopedisten kinderen met Downsyndroom?

Er zijn verschillende manieren en momenten waarop we kinderen met Downsyndroom helpen.

  • Als direct na de geboorte van een kind met Downsyndroom blijkt dat drinken moeilijk is, worden wij ingeschakeld. We helpen onder andere bij het aanleggen aan de borst en drinken uit een fles.
  • Gaat de fles- of borstvoeding goed? Dan dient een tijdje later de volgende uitdaging zich aan: zelfstandig eten en drinken. We helpen kinderen met Downsyndroom om zelf te leren drinken uit een beker en om goed te kauwen.
  • Je kind gaat vaak wat later praten dan kinderen zonder een syndroom. Gebaren kunnen een goede ondersteuning zijn voor kinderen die moeite hebben met spraak. We leren kinderen en hun verzorgers Nederlands met Gebaren. Daarna gaan we aan de slag met klanken, korte woorden en korte en langere zinnetjes.

We gebruiken de methode Leespraat om kinderen met Downsyndroom te begeleiden bij hun spraakontwikkeling. Dit is een methode die kinderen al vanaf hun tweede op speelse manier voorbereidt op leren spreken en lezen.


Logocare helpt ook jouw kind graag!

Benieuwd hoe we jouw kind met Downsyndroom kunnen helpen met logopedie? Onze logopedisten leggen het je graag uit. Samen kijken we wat de beste oplossing voor jouw kind is. Neem gerust contact met ons op via onderstaande button.


Hoe helpt Marcella

Benieuwd naar hoe we jouw kind met Downsyndroom kunnen helpen met logopedie?

Logopediepraktijk LogoCare is een moderne, innovatieve en frisse praktijk in Spijkenisse locatie de Zomertuinen. Onze drie logopedisten hebben elk een eigen specialisatie: preverbale logopedie, logopedie bij het syndroom van Down, ondersteunende communicatie en sensorische informatieverwerking.

© 2023 Alle teksten en beelden zijn en blijven eigendom van Logopediepraktijk LogoCare Marcella Schrauwen-Kamp.