LOGOPEDIE TEGEN SLISSEN

Slissen

Als je slist, spreek je de ‘s’ en andere tongklanken verkeerd uit. Vaak heeft dat te maken met je tongspieren. Logopedie kan helpen om deze klanken juist uit te leren spreken. We vertellen je alles over slissen en welke behandelingen we daarvoor aanbieden.

  • Heb je moeite met de uitspraak van de letter ‘s’?
  • Ben je hierdoor slecht verstaanbaar?

Deze signalen kunnen wijzen op slissen.Wat is slissen?

Als je slist, spreek je de letter ‘s’ en soms ook andere tongklanken verkeerd uit. Soms duw je bijvoorbeeld je tong naar voren tussen je tanden, waardoor je met een onzuivere ‘s’ spreekt. Dat kan ook voorkomen bij andere letters, bij zogenaamde tongklanten als de t, de n, l, z en de d.

Er zijn verschillende oorzaken van slissen. Dit kan komen door te slappe tongspieren, te weinig beheersing van de tongmotoriek of het verkeerd aanleren van tongklanken. Slissen wordt soms veroorzaakt door duimen. Vaak ontstaat dit op jonge leeftijd tijdens de spraakontwikkeling, maar slissen kan op alle leeftijden voorkomen.Dit zijn de gevolgen van slissen

Slissen kan ervoor zorgen dat je tanden en kiezen naar voren of naar buiten worden gedrukt. Dat vergroot de kans op een beugel op latere leeftijd. Slissen gaat bijna altijd hand in hand met afwijkende slik- en mondgewoonten. Een verkeerde uitspraak van de klank ‘s’ kan tot gevolg hebben dat een kind in de klas geplaagd wordt. Volwassenen kunnen problemen verwachten als zij een spreekberoep kiezen.Hoe helpt logopedie bij slissen?

De logopedist onderzoekt eerst waarom je slist. Daarna starten we een behandeling. Hierbij besteden we aandacht aan het onderscheid tussen een goede en een foute ‘s’ door te luisteren, kijken en voelen.

We versterken de spieren in de mond met oefeningen voor de mondmotoriek en we leren je jouw tong op de juiste manier te gebruiken. Eerst leer je de tongklanken goed uitspreken en daarna oefenen we deze in lettergrepen, woorden en zinnen. Uiteindelijk kun je de goede uitspraak gebruiken tijdens het gewone spreken.

Het resultaat van de behandeling hangt af van de oorzaak van het slissen. Daarnaast zijn factoren als leeftijd, motivatie en inzet erg belangrijk bij een voldoende resultaat van de behandeling.


Hoe helpt Lindy

Slis je?

Ben je benieuwd of we jou ook van je slissen af kunnen helpen? Onze logopedisten geven je graag wat meer uitleg. Neem gerust contact op!Wordt de (s) of andere klanken verkeerd uitgesproken?

Logopediepraktijk LogoCare is een moderne, innovatieve en frisse praktijk in Spijkenisse locatie de Zomertuinen. Onze drie logopedisten hebben elk een eigen specialisatie: preverbale logopedie, logopedie bij het syndroom van Down, ondersteunende communicatie en sensorische informatieverwerking.

© 2023 Alle teksten en beelden zijn en blijven eigendom van Logopediepraktijk LogoCare Marcella Schrauwen-Kamp.