LOGOCARE HELPT KINDEREN MET PREVERBALE LOGOPEDIE

Slikstoornissen bij kinderen

Een aantal van onze logopedisten heeft zich met post-HBO-opleidingen gespecialiseerd in preverbale logopedie. Dat wil zeggen dat ze experts zijn in het helpen van jonge kinderen en baby’s met eet- en drinkproblemen of slikstoornissen. Lees hier wat preverbale logopedie is en welke kinderen er baat bij kunnen hebben.

  • Heeft je kind moeite met het drinken uit de borst of fles?
  • Lukt het je kind niet om brood te eten?
  • Vind je kind eten met stukjes lastig te verwerken?

In deze gevallen kan preverbale logopedie een oplossing bieden. Onze logopedisten helpen je graag beslissen of dit ook voor jouw kind het geval is.Wat is preverbale logopedie?

Preverbale logopedie wordt vaak ingezet als jonge kinderen of baby’s eet- of drinkproblemen hebben. Ook helpt het bij de vroege ontwikkeling van communicatieve vaardigheden. Er kunnen verschillende oorzaken voor eet- en drinkproblemen zijn. Soms hebben baby’s die te vroeg geboren zijn, nog niet genoeg kracht om goed te zuigen en te slikken. Soms is een beschadiging van de mond of keel de oorzaak. Bij andere kinderen lukt het niet om de goede spieren aan te sturen. Het komt ook voor dat een kind gewoon niet wil slikken of is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen.Hoe herken ik of mijn kind baat heeft bij preverbale logopedie?

Naast bovenstaande symptomen, zou je ook kunnen merken dat je kind zich vaak verslikt of veel spuugt. Ook kan het moeite hebben met de overgang naar vast voedsel. Kinderen die leren kauwen lastig vinden, die vaak kokhalzen of die niet kunnen eten met een lepel, kunnen gebaat zijn bij preverbale logopedie.Hoe helpen onze logopedisten?

Onze logopedisten onderzoeken allereerst waar de problemen ontstaan. Vanuit daar geven we advies over de behandeling. Samen leren we je kind beter zuigen, slikken en kauwen.

Ook helpen we kinderen die moeite hebben met het maken van klanken, begrijpen van taal of het maken van de eerste woordjes. We kijken welke vaardigheden je kind al heeft en waar we mee kunnen oefenen. Dat gaat altijd in spelvorm. Als ouder speel je hierin een belangrijke rol.

Preverbale behandelingen vinden meestal thuis plaats. Voor ouders en het kind is het het fijnst om lekker thuis te zijn, met eigen spulletjes om het eten te oefenen. Als dat niet kan, kun je natuurlijk altijd naar onze praktijk komen.


Contact

Maak je je zorgen over het slikgedrag van je kind? Of vermoed je dat je kind baat kan hebben bij preverbale logopedie? Neem gerust contact met ons op. Onze logopedisten kijken graag met je mee om te bepalen wat de beste oplossing voor jouw kind kan zijn.


Preverbale logopedie

Heeft je baby moeite met eten, drinken of slikken?

Logopediepraktijk LogoCare is een moderne, innovatieve en frisse praktijk in Spijkenisse locatie de Zomertuinen. Onze drie logopedisten hebben elk een eigen specialisatie: preverbale logopedie, logopedie bij het syndroom van Down, ondersteunende communicatie en sensorische informatieverwerking.

© 2023 Alle teksten en beelden zijn en blijven eigendom van Logopediepraktijk LogoCare Marcella Schrauwen-Kamp.