Week van de Alfabetisering: aandacht voor laaggeletterdheid

31 augustus 2020
Week-van-de-Alfabetisering-laaggeletterdhied.jpg

2,5 miljoen volwassenen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen (laaggeletterdheid). Vaak zijn deze mensen ook digitaal minder bekwaam. Dit houdt in dat zij deze tekst niet makkelijk kunnen lezen. Laaggeletterde mensen schamen zich vaak en durven niet om hulp te vragen. Stichting Lezen zet zich van 9 tot en met 15 september in om laaggeletterdheid op de kaart te zetten.

Wat is laaggeletterdheid?

Mensen die laaggeletterd zijn, zijn geen analfabeten. Ze beheersen echter niet het eindniveau VMBO. Laaggeletterde mensen hebben bijvoorbeeld moeite met:

  • Straatnaamborden lezen;
  • Voorlezen aan kinderen;
  • Begrijpen van informatie over de zorg en gezondheid;
  • Reizen met het openbaar vervoer.

De gevolgen kunnen groot zijn. De zelfredzaamheid van laaggeletterde mensen is namelijk minder groot dan geletterde mensen. Het vinden van een baan is bijvoorbeeld moeilijk, maar ook het zoeken naar een huisarts is moeilijk.

Enkele feiten:

Wist je dat:

  • Laaggeletterdheid de maatschappij jaarlijks miljoenen euro’s kost?
  • 1 op de 10 kinderen het risico loopt om laaggeletterd te worden?
  • De rol van zorgverleners cruciaal is?

Taal maakt gezonder!

Een taalcursus van 5 maanden maakt al een enorm verschil. De deelnemers zijn meer taalvaardig en voelen zich fysiek en psychisch gezonder. Dit probleem moet dus niet onderschat worden. Wij als logopedisten weten hoe belangrijk taal is.

Logopedie en laaggeletterdheid

Een logopedist is belangrijk in het herkennen en signaleren van laaggeletterdheid. Een kind met een taalachterstand heeft namelijk niet altijd een taalontwikkelingsstoornis. Een tekort aan taalaanbod komt vaak voor bij kinderen met laaggeletterde ouders. 

Heb je vragen gekregen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact op met LogoCare:

Lesley van Delden

Allround logopedist bij logopediepraktijk LogoCare, locaties Spijkenisse de Zomertuinen en Medisch Centrum Stelle Hoogvliet.

Logopediepraktijk LogoCare is een moderne, innovatieve en frisse praktijk in Spijkenisse locatie de Zomertuinen. Onze drie logopedisten hebben elk een eigen specialisatie: preverbale logopedie, logopedie bij het syndroom van Down, ondersteunende communicatie en sensorische informatieverwerking.

© 2023 Alle teksten en beelden zijn en blijven eigendom van Logopediepraktijk LogoCare Marcella Schrauwen-Kamp.