LOGOPEDIE VOOR SLIKSTOORNISSEN BIJ VOLWASSENEN

Behandeling slikstoornis

Wie moeite heeft met slikken, kan daar veel ongemak van ondervinden. Je kunt lichamelijke problemen ervaren, zoals gewichtsverlies of longontstekingen. Sociale gevolgen komen ook voor: je durft bijvoorbeeld niet meer te eten waar andere mensen bij zijn of gaat liever niet meer een drankje doen met anderen. Onze logopedisten bieden verschillende behandelingen voor volwassenen met slikproblemen.

  • Verslik je je erg vaak?
  • Heb je moeite met kauwen?
  • Zie jij op tegen eten in het openbaar?


Wat zijn slikstoornissen bij volwassenen?

Slikstoornissen hebben heel diverse oorzaken. Ze kunnen ontstaan door veranderingen in de mond, de keel en het strottenhoofd. Je kunt moeite hebben met het aansturen van spieren of je kunt een beschadiging in de mond of keel hebben, waardoor het slikken minder goed gaat.

Ook hersenletsel of aandoeningen van het zenuwstelsel (zoals MS, Parkinson en ALS) kunnen slikstoornissen veroorzaken. Stress en angst kunnen ook leiden tot problemen met eten en drinken.Dit zijn de gevolgen van slikstoornissen bij volwassenen

Heb je een slikstoornis, dan kun je zowel  lichamelijk als sociaal gevolgen ervaren. Denk bijvoorbeeld aan moeite met kauwen, verslikken of ongewenst gewichtsverlies. Dat kan er weer toe leiden dat je uit eten gaan moeilijk vindt en je minder plezier ervaart in eten en drinken.Hoe kan een logopedist helpen bij slikstoornissen bij volwassenen?

Onze logopedisten doen een slikonderzoek en proberen zo de oorzaak van een slikstoornis op te sporen. Soms werken we daarvoor samen met een KNO-arts. Een behandeling kan zich bijvoorbeeld richten op het verminderen van het risico op verslikken of het met meer plezier eten of drinken. We leren je hoe je bepaalde spieren kunt trainen en geven adviezen over je houding. Soms kunnen we slikproblemen helemaal oplossen, soms blijven beperkingen bestaan. Een bepaalde manier van voedselbereiding kan dan weer een oplossing bieden.


Hoe helpt Lindy

Hulp nodig?

Herken je jezelf in bovenstaande tekst en zou je graag meer willen weten over slikstoornissen bij volwassenen? Onze logopedisten bekijken graag of dat bij jou ook het geval is en hoe we je kunnen helpen.Ervaar je problemen met slikken?

Logopediepraktijk LogoCare is een moderne, innovatieve en frisse praktijk in Spijkenisse locatie de Zomertuinen. Onze drie logopedisten hebben elk een eigen specialisatie: preverbale logopedie, logopedie bij het syndroom van Down, ondersteunende communicatie en sensorische informatieverwerking.

© 2023 Alle teksten en beelden zijn en blijven eigendom van Logopediepraktijk LogoCare Marcella Schrauwen-Kamp.