Het afleren van de speen

21 november 2020
550x550.jpg

‘Mijn kind heeft nog een speen, is dit erg?’

Dit is één van de veelgestelde vragen die onze logopedisten horen in de praktijk. Baby’s hebben van nature een zuigbehoefte, een speen is in het begin dus heel normaal. Na de eerste paar maanden is de zuigbehoefte echter veel minder en is de speen eigenlijk niet meer nodig. Het speenzuigen wordt dan meer een gewoonte. Het is belangrijk om de speen langzaam af te bouwen, het liefst vóór de eerste verjaardag.

Nadelen van te lang speen gebruik

Wanneer je kind te lang een speen gebruikt, zijn daar verschillende nadelen aan verbonden. Vooral voor de stand van het gebit en de spraakontwikkeling kan het nadelig zijn. De melktanden kunnen scheef doorkomen of scheef gaan staan. Vaak zien we ook slappe mond- en tongspieren omdat de mond vaak open staat en de tong laag in de mond ligt. Een gevolg hiervan is slissen. Daarnaast kunnen kinderen vaak verkouden zijn vanwege het mondademen.

Hoe pak je het aan?

De grote vraag is nu natuurlijk: hoe leer je de speen af? Zeker als je kind al ouder dan 1 jaar is, is het erg belangrijk om er zo snel mogelijk mee te beginnen.

Hieronder een aantal tips:

  • Kies een rustig moment. Wanneer het een onrustige periode is, gebruiken kinderen de speen juist als troost.
  • Spreek momenten af wanneer de speen nog wel ‘even’ gebruikt mag worden. Als laatste leer je de speen in de nacht af. 
  • Bedenk een afscheid voor de speen. Nu de feestdagen er weer aankomen kan je bijvoorbeeld zeggen dat Sint en Piet de speen meenemen in de zak naar Spanje. 
  • Geef een beloning. Zoals eerder is genoemd, wordt de speen vaak als troost gebruikt. Vervang de speen door iets anders en geef bijvoorbeeld een diploma als het is gelukt.

Het klinkt eenvoudig, maar de ervaring leert dat het moeilijk kan zijn. Geef niet op en zet door! Heb je hulp nodig of wil je graag meer advies?

Neem dan gerust contact op met de logopedisten van Logocare.

Lesley van Delden

Allround logopedist bij logopediepraktijk LogoCare, locaties Spijkenisse de Zomertuinen en Medisch Centrum Stelle Hoogvliet.

Logopediepraktijk LogoCare is een moderne, innovatieve en frisse praktijk in Spijkenisse locatie de Zomertuinen. Onze drie logopedisten hebben elk een eigen specialisatie: preverbale logopedie, logopedie bij het syndroom van Down, ondersteunende communicatie en sensorische informatieverwerking.

© 2023 Alle teksten en beelden zijn en blijven eigendom van Logopediepraktijk LogoCare Marcella Schrauwen-Kamp.