Dag van de logopedie: taalontwikkelingsstoornis (TOS)

29 februari 2020
Dag-van-de-logopedie-TOS.gif

Vrijdag 6 maart is het de dag van logopedie. Dit willen wij niet ongemerkt voorbij laten gaan. Het is een fantastisch beroep en dat willen wij graag onder de aandacht brengen. Dit jaar is het thema: taalontwikkelingsstoornis en de invloed op het lezen en schrijven.

Dag van de logopedie: taalontwikkelingsstoornis (TOS)

Een taalontwikkelingsstoornis (TOS) komt vaker voor dan je zou denken.  Ongeveer 7 procent van de kinderen op een basisschool heeft een TOS, dit zijn twee kinderen per klas. Een TOS komt zelfs vaker voor dan autisme. Jonge kinderen met een TOS begrijpen minder van de taal en zeggen vaak minder woorden dan leeftijdsgenoten. Ze hebben problemen bij het begrijpen/spreken, lezen en/of schrijven. Een TOS is erfelijk. Wanneer er dus taalproblemen in de familie voorkomen, is de kans op een TOS groter. De precieze oorzaak is helaas nog onbekend.

Een TOS is een onzichtbare handicap, aan de buitenkant is niks te zien. De intelligentie, het gehoor en de algemene ontwikkeling van het kind zijn normaal. Er is een relatie gevonden tussen een TOS en dyslexie. Wanneer het kind een lees- en spellingsprobleem heeft, is er een grote kans dat dit wordt veroorzaakt door de onderliggende taalvaardigheden. Kinderen met dyslexie en een TOS hebben therapie nodig waarin aandacht is voor de mondelinge en schriftelijke taal.

De logopedist levert een waardevolle bijdrage in het gehele proces en vroegtijdige onderkenning van een TOS. Het is erg belangrijk om een (vermoedelijke) TOS vroegtijdig te herkennen.

Ongerust?

Heb je twijfels over de taalontwikkeling van je kind? Bel dan naar logopediepraktijk Logocare voor meer advies:

Wil je je kind direct aanmelden? Gebruik ons aanmeldformulier.

Marcella Schrauwen-Kamp

(Preverbaal) Logopedist en Sensorisch Informatie therapeut. Praktijkeigenaar van Logopediepraktijk LogoCare, locaties Spijkenisse de Zomertuinen en Medisch Centrum Stelle Hoogvliet.

Logopediepraktijk LogoCare is een moderne, innovatieve en frisse praktijk in Spijkenisse locatie de Zomertuinen. Onze drie logopedisten hebben elk een eigen specialisatie: preverbale logopedie, logopedie bij het syndroom van Down, ondersteunende communicatie en sensorische informatieverwerking.

© 2023 Alle teksten en beelden zijn en blijven eigendom van Logopediepraktijk LogoCare Marcella Schrauwen-Kamp.