Wereld Autisme Dag: prikkels!

27 maart 2020
Wereld-Autisme-Dag.jpg

Ruim 1 procent van de Nederlanders heeft autisme, dit zijn ongeveer 200.000 mensen. Het aantal mensen dat hiermee te maken heeft, is vele malen groter. Denk bijvoorbeeld aan: zorgverleners, broers, zussen en ouders. Wereld Autisme Dag is op 2 april. Deze dag maakt deel uit van de autismeweek. Dit jaar is het thema: Prikkels! Daarom nodigt de Nederlandse Vereniging van Autisme (NVA) iedereen uit om deze week/dag, hierbij stil te staan.

Wat is autisme?

Wereldwijd wordt er onderzoek gedaan naar autisme. Helaas is het nog steeds onbekend wat autisme nu precies is. Er is geen DNA-test of een bloedonderzoek mogelijk waarmee je dit kunt vaststellen. Op basis van gedragskenmerken kan er een diagnose worden gesteld. Autisme is een verzamelnaam voor gedragskenmerken. Op sociaal gebied ervaren mensen met autisme problemen. De meeste mensen met autisme hebben een normale of hoge intelligentie. Is autisme wel een stoornis? Mensen autisme hebben namelijke hele sterke eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan: analytisch denken, oog voor detail, eerlijkheid en loyaal.

Prikkels!

Mensen met autisme reageren vaak anders op prikkels dan mensen zonder autisme. Elke dag krijg je te maken met heel veel prikkels. Zoals:

  • Licht;
  • Geluid;
  • Beeld;
  • Geur;
  • Pijn;
  • Temperatuur.

De onderlinge verschillen zijn groot. De één zoekt juist prikkels op, terwijl de ander de prikkels juist wilt vermijden. Er zijn dus mensen met over- of onderprikkeling. Mensen met autisme zijn trouwens niet de enige mensen die hier problemen mee ervaren. Een niet-aangeboren hersenletsel, migraine, hoogbegaafdheid en dementie zijn ook diagnoses waarbij de prikkelverwerking anders kan verlopen.

Logopedie kan ondersteuning bieden bij autisme

Een logopedist kan hulp bieden bij bijvoorbeeld de communicatie. Een logopedist zal ook de omgeving begeleiden. We leggen bijvoorbeeld uit wat autisme precies is en hoe je ermee om kan gaan.

Benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Neem gerust contact op met de praktijk voor meer informatie.

Wil je je kind direct aanmelden? Gebruik ons aanmeldformulier.

Marcella Schrauwen-Kamp

(Preverbaal) Logopedist en Sensorisch Informatie therapeut. Praktijkeigenaar van Logopediepraktijk LogoCare, locaties Spijkenisse de Zomertuinen en Medisch Centrum Stelle Hoogvliet.

Logopediepraktijk LogoCare is een moderne, innovatieve en frisse praktijk in Spijkenisse locatie de Zomertuinen. Onze drie logopedisten hebben elk een eigen specialisatie: preverbale logopedie, logopedie bij het syndroom van Down, ondersteunende communicatie en sensorische informatieverwerking.

© 2023 Alle teksten en beelden zijn en blijven eigendom van Logopediepraktijk LogoCare Marcella Schrauwen-Kamp.