LOGOPEDIE BIJ HYPERVENTILATIE

Hyperventilatie

Als je last hebt van hyperventilatie dan is je manier van ademhalen niet afgestemd op je lichamelijke activiteit. Dat heeft ook effect op je stem. Onze logopedisten leren je een functioneel en evenwichtig ademhalingspatroon aan. We vertellen je hier over wat hyperventilatie is en welke behandelingen wij hiervoor aanbieden.

  • Adem je te snel of te diep?
  • Ben je daarbij duizelig of heb je last van ademnood of hartkloppingen?

Deze signalen kunnen duiden op hyperventilatie.



Wat is hyperventilatie?

Als je hyperventileert, haal je meestal te snel of te diep adem. Hierdoor adem je te veel koolzuur (CO2) uit. Het koolzuurgehalte in het bloed daalt daardoor en de zuurgraad van je bloed verandert. Het kan optreden als acute vorm, als een soort aanval. Sommige mensen hebben ook last van een chronische vorm van hyperventilatie, waarbij ze constant afwijkend ademhalen.

Hyperventilatie wordt vaak veroorzaakt door spanningen of stress. Het kan voorkomen als reactie op een traumatische gebeurtenis, maar vaak wordt het veroorzaakt door algemene gevoelens van stress, onzekerheid of angst. Tot slot kun je ook last krijgen van hyperventilatie als je een verkeerde ademgewoonte hebt, bijvoorbeeld als je voortdurend door je mond ademt. Hyperventilatiekrachten door te snel en zonder pauzes spreken, kunnen ook voorkomen. 

Symptomen die vaak samengaan met hyperventilatie  zijn duizeligheid, tintelingen, ademnood en hartkloppingen. Veel mensen ervaren de symptomen als beangstigend.



Hoe kan een logopedist helpen?

Een logopedist houdt zich bezig met alle factoren die met spreken te maken hebben, dus ook met ademhaling. Daarom kunnen wij mensen met hyperventilatieklachten goed behandelen. Samen brengen we jouw manier van ademen in kaart en zoeken we naar de beste behandeling.

Tijdens die behandeling krijg je inzicht in de problemen die leiden tot jouw hyperventilatie. Ook leren we je hoe je deze problemen kunt oplossen. Samen werken we toe naar een evenwichtig adempatroon in rust, tijdens het spreken en tijdens andere lichamelijke inspanningen. Ook leren we je hoe je met een hyperventilatie aanval om kunt gaan. We werken daarbij onder andere met ontspanningsoefeningen.


Meer informatie

Onze logopedisten vertellen je graag meer over hyperventilatie en welke rol logopedie hierin kan spelen. Neem gerust contact met ons op!


Worden er hypeventilatieklachten ervaren?

Logopediepraktijk LogoCare is een moderne, innovatieve en frisse praktijk in Spijkenisse locatie de Zomertuinen. Onze drie logopedisten hebben elk een eigen specialisatie: preverbale logopedie, logopedie bij het syndroom van Down, ondersteunende communicatie en sensorische informatieverwerking.

© 2023 Alle teksten en beelden zijn en blijven eigendom van Logopediepraktijk LogoCare Marcella Schrauwen-Kamp.