Wie moeite heeft met slikken, kan daar veel ongemak van ondervinden. Je kunt lichamelijke problemen ervaren, zoals gewichtsverlies of longontstekingen. Sociale gevolgen komen ook voor: je durft bijvoorbeeld niet meer te eten waar andere mensen bij zijn of gaat liever niet meer een drankje doen met anderen. Onze logopedisten bieden verschillende behandelingen voor volwassenen met slikproblemen.
Slikstoornissen hebben heel diverse oorzaken. Ze kunnen ontstaan door veranderingen in de mond, de keel en het strottenhoofd. Je kunt moeite hebben met het aansturen van spieren of je kunt een beschadiging in de mond of keel hebben, waardoor het slikken minder goed gaat.
Ook hersenletsel of aandoeningen van het zenuwstelsel (zoals MS, Parkinson en ALS) kunnen slikstoornissen veroorzaken. Stress en angst kunnen ook leiden tot problemen met eten en drinken.
Heb je een slikstoornis, dan kun je zowel lichamelijk als sociaal gevolgen ervaren. Denk bijvoorbeeld aan moeite met kauwen, verslikken of ongewenst gewichtsverlies. Dat kan er weer toe leiden dat je uit eten gaan moeilijk vindt en je minder plezier ervaart in eten en drinken.
Onze logopedisten doen een slikonderzoek en proberen zo de oorzaak van een slikstoornis op te sporen. Soms werken we daarvoor samen met een KNO-arts. Een behandeling kan zich bijvoorbeeld richten op het verminderen van het risico op verslikken of het met meer plezier eten of drinken. We leren je hoe je bepaalde spieren kunt trainen en geven adviezen over je houding. Soms kunnen we slikproblemen helemaal oplossen, soms blijven beperkingen bestaan. Een bepaalde manier van voedselbereiding kan dan weer een oplossing bieden.
Herken je jezelf in bovenstaande tekst en zou je graag meer willen weten over slikstoornissen bij volwassenen? Onze logopedisten bekijken graag of dat bij jou ook het geval is en hoe we je kunnen helpen.