LOGOPEDIE VOOR KINDEREN MET VERTRAAGDE SPRAAKONTWIKKELING

Vertraagde spraakontwikkeling

Als je kind in spraak duidelijk achterblijft bij leeftijdgenootjes, kun je te maken hebben met een vertraagde spraakontwikkeling. Dat heeft soms te maken met slechthorendheid of een algehele ontwikkelingsachterstand, maar het kan ook dat er geen duidelijke oorzaak voor gevonden wordt. Wij vertellen je wat een vertraagde spraakontwikkeling is en hoe logopedie hierbij kan helpen.

  • Spreekt je kind opvallend minder dan leeftijdsgenootjes?
  • Spreekt het alleen in losse woorden of korte zinnen?
  • Begrijpt en verstaan anderen je kind niet altijd?

Deze signalen kunnen duiden op een vertraagde spraakontwikkeling.



Wat is een vertraagde spraakontwikkeling?

Als je kind veel minder of slechter spreekt dan leeftijdsgenootjes, kan het last hebben van een vertraagde spraakontwikkeling. Je kind articuleert bijvoorbeeld veel langer minder goed dan andere kinderen. Vaak lukt het uitspreken van losse klanken prima, maar vindt je kind het verbinden van klanken tot een woord nog moeilijk.

Er zijn verschillende oorzaken voor een vertraagde spraakontwikkeling. Zo kan het te maken hebben met een andere stoornis, zoals slechthorendheid. Ook kan een algehele ontwikkelingsachterstand leiden tot vertraagde spraakontwikkeling. Maar het komt ook voor dat een kind slechter spreekt zonder dat er een duidelijke oorzaak wordt gevonden.



Hoe herken je een vertraagde spraakontwikkeling?

Een vertraagde spraakontwikkeling kun je herkennen aan de hierboven genoemde signalen. Daarnaast hoor je vaak dat een kind veel uitspraakfouten maakt voor zijn leeftijd.

Je kind wisselt klanken om, waardoor woorden moeilijk te herkennen zijn. Het woord ‘koe’ wordt bijvoorbeeld uitgesproken als ‘toe’ of vis wordt uitgesproken als ‘sis’. Sommige kinderen met vertraagde spraakontwikkeling bedenken zelfs eigen woorden. Zo creëren ze een eigen taal die voor de omgeving niet te verstaan is.


Vertraagde spraakontwikkeling

Dit zijn de gevolgen van een vertraagde spraakontwikkeling

Een vertraging in de spraakontwikkeling kan verschillende gevolgen hebben. Je kind kan zich niet zo goed uiten en wordt daardoor door de omgeving moeilijk verstaan en begrepen. Dat kan uiteindelijk leiden tot gedragsproblemen. Sommige kinderen worden er driftig van, anderen trekken zich juist terug. Ook het leren op school is voor kinderen die moeite hebben met spreken soms lastiger. Leren lezen is bijvoorbeeld moeilijker voor deze kinderen.



Hoe helpt logopedie kinderen met een spraakachterstand?

De logopedist doet altijd eerst een uitgebreid onderzoek naar de spraakontwikkeling van je kind. Daarbij kijken we welke klanken je kind wel of niet kan maken. Soms is aanvullend onderzoek door bijvoorbeeld een kinderarts, KNO-arts of audiologisch team nodig.

Daarna stellen we een persoonlijk behandelplan op voor je kind. Bij een articulatiestoornis is het heel belangrijk dat je thuis samen met je kind goed oefent. Onze logopedist legt jullie als ouders uit hoe je het spreken kunnen stimuleren. Daarnaast werkt de logopedist samen met je kind aan taalbegrip, luistergedrag, woordenschat en uitspraak.

Vaak is een vertraagde spraakontwikkeling goed te behandelen, zeker als de problemen al op jonge leeftijd ontdekt worden. Kinderen kunnen hiervoor vanaf hun tweede terecht bij de logopedist.


Hoe helpt Marcella

Meer informatie

Merk je dat je kind problemen heeft met spreken? Of twijfel je over de spraakontwikkeling van je kind? Onze logopedisten kijken graag met je mee wat het probleem kan zijn. Ook adviseren zij over de beste behandeling voor jouw kind. Neem gerust contact met ons op!



Spreekt uw kind (nog) niet of opvallend minder?

Logopediepraktijk LogoCare is een moderne, innovatieve en frisse praktijk in Spijkenisse locatie de Zomertuinen. Onze drie logopedisten hebben elk een eigen specialisatie: preverbale logopedie, logopedie bij het syndroom van Down, ondersteunende communicatie en sensorische informatieverwerking.

© 2023 Alle teksten en beelden zijn en blijven eigendom van Logopediepraktijk LogoCare Marcella Schrauwen-Kamp.