Wereldstotterdag 2020: Dare to be y-y-y-you!

19 oktober 2020
Wereldstotterdag.png

Sinds 1998 is het op 22 oktober Wereldstotterdag. Dit jaar zal de dag in het teken staan van jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Het zijn van een tiener brengt een hoop onzekerheden met zich mee, laat staan als je daarbij ook nog stottert. Vandaar de slogan: dare to be y-y-y-you, durf jezelf te zijn! Het Stotterfonds heeft dit jaar 7 tips geformuleerd om jongeren aan te moedigen om te zeggen wat ze denken.

Wat is stotteren?

Stotteren is niet-vloeiend spreken. Er zijn verschillende vormen van stotteren, bijvoorbeeld: herhalingen, verlengingen of blokkades van klanken. Stotteren is zichtbaar, maar ook onzichtbaar. Iemand die stottert kan woorden vermijden en dus niet zeggen wat hij of zij denkt. Er kan ook angst, verdriet of boosheid bij zijn. Stotteren komt bij 5 procent van de kinderen voor, bij ongeveer 1 procent is het stotteren blijvend. 

Wat is de oorzaak van stotteren?

Er wordt veel onderzoek naar stotteren gedaan. Er is helaas geen 1 specifieke oorzaak te noemen. Tijdens het praten gebruik je veel spieren, het is een ingewikkeld proces. Als er iets niet klopt in de timing of coördinatie, kan dit leiden tot stotteren. Daarnaast kan je er aanleg voor hebben, het kan erfelijk zijn. Er moet echter rekening gehouden wordt met veel aspecten, denk bijvoorbeeld aan het karakter of uitlokkende factoren zoals stress.

De 7 tips voor jongeren die stotteren

  • Vertel dat je stottert;
  • Zoek contact met anderen die stotteren;
  • Pieker je? Praat erover met iemand bij wie je je veilig voelt;
  • Durf te praten en doe het!
  • Weet wat stotteren is;
  • Vertel anderen hoe je wilt dat zij reageren;
  • Zeg wat je wilt, ook wanneer je stottert.

Logopedie en stotteren

Een logopedist zal eerst een uitgebreid onderzoek afnemen waarbij er gekeken wordt naar de zichtbare en onzichtbare symptomen van het stotteren. Vervolgens zal er een plan van aanpak gemaakt worden. Er kan ook gekozen worden om iemand door te sturen naar een stottertherapeut.

Heb je vragen gekregen of ben je benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Neem gerust contact op met de praktijk voor meer informatie.

Wil je jezelf of je kind direct aanmelden? Gebruik ons aanmeldformulier.

Lesley van Delden

Allround logopedist bij logopediepraktijk LogoCare, locaties Spijkenisse de Zomertuinen en Medisch Centrum Stelle Hoogvliet.

Logopediepraktijk LogoCare is een moderne, innovatieve en frisse praktijk in Spijkenisse locatie de Zomertuinen. Onze drie logopedisten hebben elk een eigen specialisatie: preverbale logopedie, logopedie bij het syndroom van Down, ondersteunende communicatie en sensorische informatieverwerking.

© 2023 Alle teksten en beelden zijn en blijven eigendom van Logopediepraktijk LogoCare Marcella Schrauwen-Kamp.